Göteborgs bästa stigcykling samlad i ny bok

Datum:
06 juli 2020 09:00

Pressarna har knappt svalnat efter tryckningen av Aron Gooch skogsepos ”Sverige bästa stigcykling 1”, men nu är dags för nästa hitkavalkad av single tracks. Nya boken ”Mountainbike kring Göteborg” har nu kommit och vi tog ett kort snack med en av upphovsmännen. 

Förlaget Calazo fortsätter att släppa bra böcker om mountainbike. Nu är det dags för en stigcykelbok med turtips kring Göteborg. Ett välljudande blandband med mixade spår från Kungälv i norr till Onsalahalvön i söder. Ett gäng stigar packade med lekfulla utmaningar nedför branta klipphällar och snabbrullade, släta stigar genom grönskimrande lövskogar.

Byggda roligheter i Mölnlycke kring Råberget.

Det nya luntan är en helt och hållet en totalrenoverad nyutgåva av första boken ”Mountainbike kring Göteborg” som gavs ut första gången 2011. Stigcyklingen i Göteborg har utvecklats mycket sedan första utgåvan, inte minst har intresset för att cykla på stigar vuxit enormt.

Torslanda, Volvos hemvist, i västra Göteborg har även fina skogspartier.
Fredrik SchenholmNyblivna författaren Helena Sjödahl som är Göteborgs gladaste stigcyklist tar en tur i Haga bike park i Delsjön.

Boken är skriven av Helena Sjödahl och Fredrik Schenholm. Helena är en passionerad cykelinstruktör som bland annat håller i populära gruppcyklingar för tjejer. Fredrik Schenholm är nybliven brandman, men också utbildad geolog som arbetat som äventyrsfotograf i många år. Den siste kollade vi läget med.

Fredrik SchenholmFotografen Fredrik Schenholm diggar att vara ute i naturen på cykel, till fots eller med skidor under fötterna.

Hej Fredrik Schenholm, hur är läget? 
– Jo tack bara bra! Det är semester med familjen och vi cyklar en del i Sverige. Vi ska bland annat beta av Säfsen och lite grejer kring Örebro, alltid lika kul att se nya områden! Förra året körde jag en kompishelg i Jönköping, och tja… Sverige har så mycket bra stigcykling!

Ryktet på stan säger att du inte är helt nöjd med din nya cykel som har större hjul?
– Ha ha! Materialmässigt försöker jag just nu vänja mig vid min nya Kona-hoj med 29 tums-hjul, men jag saknar verkligen de mindre hjulen trots att jag är nästan lika lång som en 2 meters tumstock. Man hamnar så läskigt högt upp med stora hjul, det var det ingen som sade till mig utan det var den vanliga svadan om ”lättrullat” etc… 

Ok ok, vi får återkomma till den diskussionen vi tillfälle. Till er nya bok om stigarna kring Göteborg: Hur länge har ni arbetat med den?
– Hela processen har tagit cirka ett år. Det blev väldigt mycket cyklande sensommaren och hösten 2019. Vi kör med samma titel som den äldre boken som har tio år på nacken, men detta är en helt och hållet ny utgåva. 

Fredrik SchenholmBergshällarna kring Horsikan är trevligt lättrampade, typ som… asfalt.

Vilken är din favoritstig i hela Göteborg?
– Oj, nästan en taskig fråga… Finns ju så mkt bra :) Jag tycker verkligen om ”Horsikan slick rocks”. Där är det fokus på stenhällar, fart och flow. Annars är stigarna som går ner från Larssons berg favoriterna. Såklart för att dom är bra, men kanske lika mkt för att jag bor där och känner till dom så bra.

CalazoDelsjön, Änggårdsbergen och Hisingsparken är givetvis med i boken Göteborgs stigcykling, men även mer outforskade yttre områden som Onsala och Kungålv.

Varför är Göteborg ett bra ställe för stigcykling?
– Jag anser att det är tre saker som gör det bra. Det första är att oavsett var du bor så är det aldrig långt till stigar. Det finns så mycket grönområden, även centralt som är det största upptagningsområde. Det är alltså lättillgängligt. Det andra är höjdskillnaden. Lagom högt för trötta ben uppför och lagom långt ner för schysta nerförslöpor. Och sist men inte minst viktigt att det finns så mycket stigar att välja på. Där gör öven Göteborgs stigcyklister ett fantastiskt jobb med underhåll, bygg och dialog med kommuner. 

På Onsala-halvön söder om Göteborg finns både megastora vita paraboler och fina cykelstigar.

Boken om Göteborgs bästa stigcykling kan du köpa i Happyrides shop, där finns också bok om Stockholms stigcykling samt nya ännu bredare geografiska boken om Sveriges bästa stigcykling

Läs också:

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Jacoba 2020-12-29

Fick äntligen en anledning att köpa boken då det behövdes en julklapp. Snodde den raskt tillbaka och sitter nu med en kopp kaffe och planerar vårens utflykter. Grymt ju! Enda tråkiga är att formatet inte gör bilderna rättvisa, det är ett antal bilder...

rekrej 2020-08-26

Var det en samlad zip-fil? Ladda hem den, packa upp den så ligger gpx filerna lokalt.

Magneto 2020-08-14

Finns det någon som kan hjälpa mig med hur man får över gpx filerna till en Oregon 700 Jag har inga problem att föra över andra gpx filer, dels med wikiloc appen eller helt enkelt dra o släppa filen i oregon 700s gpx mapp. När jag kopplar min oregon ...

Aron 2020-07-31

Den är planerad till nästa sommar.

BuTTuS 2020-07-27

Finns det någon tidsplan för när del 2 kan tänkas att komma ut?

marr 2020-07-23

Om du krånglar dig in på garmin connects websida, training, courses. Så kan du ladda upp gpxen där och sen välja skicka till enhet. Sen startar du connect appen och synkar 1030. Så ska du få över den.

Raggamuffin 2020-07-21

Provar, tack.

Aron 2020-07-19

Förbudet är nedgrävt någonstans i ett appendix till reservatsbildningen.

zinkpasta 2020-07-19

Kan du lägga till dem i TF som rutter på din platta/mobil så bör du kunna synka dem till Garmin mha TF-appen. Tillägg: Lägg till gpxerna via TFs web alltså, ej eventuell mobilapp.