Jakten på Sveriges bästa stigcykling (del 1/2)

Datum:
02 januari 2020 09:27

Happyrides reporter Aron Gooch arbetar med en ny bok och har de senaste åren jagat land och rike runt efter den bästa stigcykling Sverige har att erbjuda. Här bjuder han på ett axplock ur sina ca 35 expeditionsdagar under 2019. Denna artikel är del 1 av 2 (del två hittar du här).

Med största sannolikhet luktar jag som en hund. Johan ser mig i ögonen och jag har ingen aning om vad han tänker. Jag har för länge sedan tappat allt utom det mest livsavgörande luktsinnet, och min empati är helt urlakad. Själv minns jag inte när jag badade sist. Det enda jag vet är att det var i en fjällbäck, långt från ära och redlighet.

>>> Uppdatering 29 juni 2020: Nu är boken om södra Sveriges bästa stigcykling klar.

Aron GoochMartinpeter svalkar sig i hettan på väg upp mot Fältjägarstugan i södra Jämtlandsfjällen.

Jag har fjällcyklat 12 dagar i ett sträck, i ett ursinnigt tempo. Upp ur sovsäcken vid sju, en heldag på cykel, oftast med en lunch som mest synts som en fantasi i backspegeln, middag vid 21 och nytt sovläger vid 23-24. Dagen efter en upprepning av den förra, men i en, om möjligt, ännu vackrare miljö.

Johan Ranbrant är författare till ett antal guideböcker, om någon förstår vad jag genomlever just nu borde det vara han. Jag försöker skoja bort min stirriga blick, men får känslan av att vara hög som ett troll på ett barndop.

Aron GoochJämtlandstriangeln. Sista backen upp mot Blåhammarens fjällstation

Dagen innan cyklade jag Jämtlandstriangeln. En fin, och efter omständigheterna, ganska kort dag. På vägen därifrån lyckades jag dock komma iväg för sent för att få ett varmt mål mat längs vägen. Jag stannar till ett par minuter nedanför VM-8:an i Åre och funderar på om jag ska orka beblanda mig med det fina folket nere i byn. Huvudet ekar tomt av överladdning och någon partystämning kan jag inte frammana ens med bästa vilja. Jag startar motorn och kör vidare. Pyramiderna i Vålådalen står på schemat nästa morgon.

Framåt midnatt hänger jag upp min hammock mellan träd några meter från Ottsjön. Myggen konstaterar att jag är det enda tillgängliga bytet inom mil och jag skriker i tyst frustration mellan hårt sammanbitna tänder för att inte störa folket som förhoppningsvis sover sött i tältet jag passerade 300 m bort.

***

Aron GoochTio minuter med sandspurter för att få bilden. Bohus Malmön en tidig aprilmorgon.

Men vi går händelserna i förväg. Utforskningsåret började mycket tidigare. I början av april vaknade jag en tidig morgon i mitt tält några meter från havet i Bohuslän. Frosten nöp i gryningen men efterhand som jag letade mig runt Bohus-Malmön värmde solen upp granitklipporna.

Någon slags panikångest tryckte över halsen. Jag hade varit lat och nonchalant och antalet timmar på MTB var alldeles för få. Att pendlingscyklingen skulle ha byggt tillräcklig uthållighet var mitt enda hopp. Efter Bohus Malmön mötte jag upp Robin för en långtur på Ramsvik och sedan avlutades kvällen med vilsecykling i Tjurpannan. Det sistnämnda visade sig vara idiotcykling mest lämpat för trialcyklister. Lagom till att jag i totalt mörker, och efter en timmes promenad i obanad terräng hittade tillbaks till tältet vid 23-tiden hittade jag också den halvätna kebabwrappen från lunch i handskfacket.

Aron GoochRundtur kring Herrestadsfjället, och resten av Uddevalla.

Nästa dag cyklade jag 80+ km och  över 1500 hm kring Uddevalla med David Kangas, en 20 år yngre, och oturligt nog, elitsatsande XC-cyklist. Det var bara att tyst acceptera lidandet, för dagen efter måste jag upp till Strömstad och få en till omgång stryk.

Aron GoochKosteröarna och Norge hägrar i fjärran där jag och min eminenta guide Håkan utforskar kustbandet utanför Strömstad

***

Aron GoochEfter några dagar börjar bilen kännas som hemma. Ifall man vanligtvis bor i något som luktar hundkoja. Paus på Storkasberget utanför Arvika.

Efter hand har jag fallit in i en rutin där varje sak har sin plats i bilen. Rena kläder till vänster i baksätet, cykelkläder till höger. Drönarbatterier på laddning i bagageluckan, gopro, storkamera och gps-klocka laddas i framsätet. Yxa, kniv stormkök till höger bak, framför lådan med torrvaror. Cykelverkstad till vänster, ryggsäck med sovsäck och hammock lätt tillgängligt.

***

Aron GoochJenny W lotsar mig runt Hovdalas mäktiga bokskogar mitt i Skåne

Under mina resor har det blivit väldigt uppenbart hur otroligt bortskämda vi svenskar är. Det finns få platser i världen med den mångfald av stigar vi har. Bokskogar packade med rötter och lera längs Skånes åsar. Förvridna tallar som klänger sig fast längs Hallands sannddyner. Snabba tallhedar som sluttar brant ned mot Vättern.

Aron GoochOmberg tornar myndigt över Vättern och intilligande slättlandskap

Kinnekulle, Billingen och Omberg, tre berg på rad som reser sig högt över sina omgivande jordbrukslandskap. De ofantliga stigsystemen kring Göteborg och Stockholm. Vidsträckta granithällar i Bohuslän och Örnsköldsvik.

Aron GoochEtt vidsträckt stigsystem genomkorsar Sörmons tallhedar utanför Karlstad.

Djupa Värmländska tallskogar där mossan dämpar alla ljud. Våra fjäll som är lagom stora berg, steniga, men sällan med de oframkomliga branter som begränsar fullvuxna bergsmassiv.

***

Telefonen tjuter kvart i sju och jag packar ihop hammocken från mitt nattläger i Vättlefjällsskogarna utanför Göteborg och beger mig mot bilen. Frukosten består av flingor och havredryck. Jag har rationaliserat bort alla krav på smak och finess. Snabba kalorier och inga kylkrav är det enda som betyder något. De är faktiskt viktigare att alla kamerabatterier bak i bilen har laddats som de skall under natten.

Aron GoochEndurolinjer i Hisingparken, Göteborg

Jag har fyra cykeldagar i Göteborg och den som nu stundar är fullspäckad med idel Happybekanta. Först en tur på Vättlefjäll med Happys redaktör Anders Wingqvist, mitt på dagen Hisingsparken med Happymedlemen rekrevs och på kvällen Ängårdsbergen med Happys före detta redaktör Westman och Jennie.

Aron GoochÄngårdsbergen är ett cykelmekka utan dess like. Här på stigen DH for oldies

 

***

Aron GoochÅre är störst och häftigast bland Sveriges cykelparker

Förutom ”naturstigarna” erbjuder Sverige numera en stor bredd av cykelanläggningar, och nya tillkommer i rask takt. Under 2019 hann jag med att besöka Isaberg, Bergs Gård, Hjulsö, Gesunda, Idre, Lofsdalen, Fursteli och Åre.

Aron GoochAndra hittar möjligheter till lek överallt. Här intill ett gammalt gruvhål i Kolmården.

***

Aron GoochUnderbara Leif i Norrköping, 74 år ung och tuffare än de flesta

För mig har en stor del av behållningen med dessa resor varit att få träffa alla eldsjälar. Att få tillbringa heldagar med människor som brinner för cykling, friluftsliv och sin hemort. Att få lära känna människor som inte bara konsumerar utan som skapar och möjliggör för andra. Att få lära av människor som inspirerar och strävar efter att göra världen lite roligare.

Varje ort verkar också ha sin egen ”mördarbacke”. Där verkar det vara obligatoriskt att med ett oskyldigt leende skicka besökande uppför med orden, efter dig, jag kommer strax. Med tiden har jag blivit ganska duktig på att svälja magsyra med neutralt ansiktsuttryck.

Bilderna är från Aron Gooch kommande bokserie om Sveriges bästa stigcykling. Första boken kommer på Calazo förlag våren 2020.

Du kan följa projektet på Arons instagramkonto

Missa inte:

I juni 2020 kom boken om Sveriges bästa stigcykling, del 1 om södra Sverige.

 

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Atakua 2020-01-10

Jag ser fram emot din nästa bok. Den föregående boken blev för mig en stor inspiration för att kolla runt Stockholm efter nya stigar.

Konditionsfenomenet 2020-01-06

Fjällen i norrbotten

Mini_me 2020-01-06

Bra jobbat Aron!

Tomcat1 2020-01-04

Tuff gubbe på 74.

EST 2020-01-04

Härligt å visst är Leif underbar de skammlade ihop till en fs innan körde han på en ht. Han kommer nästan alltid med när man hälsar på i Norrping så underbar :)

Skogling 2020-01-03

Skall köra Fjällturen i juli. 😊

Aron 2020-01-03

Jag tror att Funäsfjällen har mest att erbjuda utifrån dina preferenser. Massor med uppmärkt stig, både i skog och på kallfjäll. I Ramundberget finns också lift med en handfull flowiga grävda utförsåk. Destinationsbolaget tipsar om följande turer...

Rattnalle 2020-01-03

Ja plus ett på det!

Westman 2020-01-03

För övrigt måste du ju stoppa med ett metakapitel i boken Aron, om ditt luffarliv medan du gjorde researchen. Det kan vara bra inspiration till oss alla som är lite för vuxna och jobbar för mkt ibland att man kanske borde ta en paus och vara i nature...

Rattnalle 2020-01-03

Vi bryr oss inte så mycket om Hisingen. Det får öborna göra :-)