Isaberg bygger Skandinaviens största pumptrack

Datum:
10 mars 2022 11:27

Med 25 kvadratmeter smiskar smålänningarna Trysilfolket på fingrarna. På Isaberg byggs nu Skandinaviens största pumptrack som blir 2625 kvadratmeter och står klar i maj. Trenden att bygga pumptracks som har dunkat in över Sverige i några års tid fortsätter att pumpa på. 

Isaberg i Småland har de senaste åren vuxit till södra Sveriges största åretrunt-anläggning av sitt slag. Skidåkning vintertid och på vår, sommar och höst är det cykling både på drygt 25 byggda stigar där du trampar själv och när sittliften snurrar finns 5 litburna leder. Förutom cyklingen finns sedvanliga lockelser som badsjö, höghöjdsbana, stor lekplats, minigolf, hinderbana och rodel.

IsabergNya pumtracken ligger i mtb-arenan i Isaberg, vid hopplinjer och skills area.

Den riktigt stora tillväxten från tidig vår till sen höst har skett inom mountainbike med fler leder, läger, kurser och uthyrning. Med stolsliften kan man sedan några år tillbaka ta sin cykel till bergets topp och välja mellan flera spår i olika svårighetsgrad på vägen ner. I landskapet runt berget finns 26 cykelleder att välja på där man trampar själv.

I hjärtat av alltsammans ligger en MTB-arena med hopplinjer och skillsarea. En liten och tämligen tradig grusad pumptrack fanns tills för några veckor sedan, men nu rivs denna och ersätts med Skandinaviens största pump track.

IsabergLayout på Isabergs pumptrack som är klar i maj 2022.
IsabergDen gamla grusade pumptracken är snart ett minne blott.

Byggnationen av den nya pumptracken har redan påbörjats och i slutet av maj kommer den att stå klar: Pump tracken blir 2625 kvadratmeter stor och slår därmed Trysils stora pumptrack med 25 kvadrat. Den nya pumptracken i Isaberg kommer att vara indelad i en mindre sektion för juniorer och en stor för seniora cyklister, byggnationen görs av Velosolutions och We Build Parks.

Topp 4 pumptracks i Skandinavien är nu:

  1. Isaberg 2625 kvadratmeter
  2. Trysil 2600 kvadratmeter
  3. Åre 2060 kvadratmeter
  4. Järvsö 1900 kvadratmeter
Emrik Jansson/VeloSolutionsAtt åka pumptrack är ingen tråkig sak.

Andra stora asfalterade pumptracks (borde man ens få kalla en grusad variant för pumptrack förresten?) värda att nämna här hemma i Sverige är Jössefors utanför Arvika som är 1700 kvadrat, Järpås utanför Lidköping som är knappt 1500 kvadrat och i Lindvallen, Sälen byggs en ny pumptrack på 1200 kvadrat som är klar till sommaren.

Velosolutions SwedenJärvsås stora pumptrack är 1900 kvadrat och var den första som företaget Velosolutions byggde i Sverige.
Jonas Sjögren/TrysilTrysil har näst största pumptracken i Skandinavien på 2600 kvadratmeter, Isabergs nybygge slår detta med 25 kvadrat…

Isaberg satsar vidare på mountainbike

Isabergs VD , Louise Söderlund, är glad över bygget:
– Isaberg ska fortsätta att ligga i framkant inom mountainbike i Sverige och därför har vi tagit beslutet att bygga Skandinaviens största Pump track med två wallrides och godkänd för världsmästerskap. Totallängden pumprack är 370 m, indelat i en seniorpump track på 293 m och en Juniorpump track på 77 m, säger hon. 

IsabergLouise Söderlund som är vd på Isaberg vill att anläggning ska fortsätt ligga i framkant med mountainbike.

Projektledare för bygget är Dan Hansen, tillika ansvarig för Mountainbikeleder på Isaberg:
– Det här kommer bli en riktigt bra produkt för Isaberg. Pumptracken är både en modern lekplats och en spännande sportanläggning för cyklister, skateboard och kickbike på alla nivåer. Vår pumptrack kommer locka brett och garanterat bli en samlingsplats och perfekt för spontantidrott, säger Dan. 

IsabergIsaberg har 5 liftburna leder.

I början av september kommer man att ordna en  Pumptrack-tävling i sin nya anläggning:
– Tävlingen är spektakulär och publikvänlig då tävlingen går i olika heat likt parallellslalom. Vi räknar med mycket publik och ungefär hundra deltagare, säger vd Louise Söderlund.

IsabergIsaberg liftburen mtb 2022.

Isaberg har under 2021 haft ett år med rekordsiffror från vintersäsong och sommarsäsong. Framåt jobbar Isaberg med att få klart en ny detaljplan till i höst där målet är att utveckla både aktiviteter och nya boenden för framtiden. Totalt har Isaberg över 350.000 besökare per år omsätter över 90 miljoner och sysselsätter 35 fast anställda, samt 110 säsongsarbetare. En stor del av sommarbesökarna är utländska turister och vintertid är runt hälften danska skidåkare.

Cykelsäsongen på Isaberg börjar i april

Cykla trail i Isabergs anläggning är okej från 1 april-15 november. Den 14 april öppnar Isaberg lite mer officiellt för barmarkssäsongen med höghöjdsbana, MTB-uthyrningen, kiosker och rodel med mera.

Den liftburna cyklingen börjar 30 april och sittliften snurrar då på helgerna, från 25 juni – 14 augusti är det öppet dagligen, sedan är det helger som gäller fram till mitten av oktober.

Med kids och enduromästare i Isaberg bike park

Förra sommaren gjorde vi på Happyride.se två besök i Småland. Tillsammans med Josefin Björkman gick vi igenom några klassiska misstag i bike park och hur man undviker dem. I videon kikar vi på hur du droppar bättre, hur du hanterar kurvor och berms, samt hur du kan få ett bättre flow ner i rotiga, tekniska partier.

Vi besökte dessutom Isaberg bike park en pang dag med massor av sol tillsammans med familjen Schenholm där Leo 6 år och Meja 8 höll i tåtarna. I videon åker vi de liftburna lederna Pelikanen (grön) och Albatrossen (blå), badar i sjön och drar ett och annat pruttskämt.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Guaruska 2022-03-10

Då blir den nästan lika stor som den jag bygger bakom o runt huset, intill min skatehall.

Janos 2022-03-10

Nice! Jag kommer att vara helt död efter några varv i den. Undrar om den blir plan nu eller om man fortfarande pumpar uppför på ena hållet?