Järvsö Bergcykel Park: 7 smakprov från bike park-buffén

Datum:
16 september 2020 09:15

Lill-Babs hemort Järvsö har satsat länge och bra på sin downhill-anläggning. Vi åkte dit en sensommarhelg 2020 och smakade på 7 av de allra bästa lederna i en mixad färgskala och lärde oss att armbågsskydd är bra att ha.

Välkommen till Järvsö Bergcykel Park, eller ”JBP” som de själva säger. Videon är till dig som vill få en känsla av vad Järvsö Bergcykel Park har att erbjuda. Vi åker 7 grymma leder och du får följa med framförallt via hjälmkamera.

Modern stolslift med kapacitet på 4 cyklar per stol, gör att åkningen blir så effektiv i Järvsö att man får skaka höjdmeterna ur de krampande handlederna medan man susar nedför någon av de totalt 21 lederna. Svårighetsnivån går från nybörjare (grön) till avancerat (svart). Vi åkte hem från Järvsö efter två härliga dagar med skrubbsår på armen, kassetter fulla av brun sand och fånigt glada leenden på läpparna.

Anders Wingqvist/HappyrideTack för allt Järvsö.

Cyklisterna i videon är dugliga stigcyklister med viss tidigare downhill-åkning i bagaget. Letar du efter en värstingvideo med tokstora hopp så får du leta vidare. Inte ens på vissa av de blå hoppen flög vi egentligen tillräckligt långt för att landa smooth, men man lever och lär och det är klokt att gnugga sig sakta uppöver nivåmässigt.

Anders Wingqvist/HappyrideLill-Babs som gick bort för två år sedan är född 1939 i Järvsö och hon var med när parken öppnades och har fått namnge flera leder med sina låtar.

Lederna som det bjuds på i videon är i kronologisk ordning: 1:33 Pop Opp i Topp (röd) 2:30 Barbro (blå) 4:50 Monica (grön) 6:40 Kristin (svart) 9:50 Gummiboll (svart) 10:32 Manolito (blå) 13:28 Älskade Ängel (blå) och slutligen vid 14:25 Till Mina Vänner (röd).

Anders Wingqvist/HappyrideRestaurangen Cykelbistron vid foten av bike parken, tillika bottenplan på Järvsö Bergcykel Park Hotell, är en riktigt trevlig lunchupplevelse med bra mat.

Vi sänder också en tanke till det tragiska dödsfall som skedde tidigare i somras efter en elak krasch i anläggningen på den röda leden Twist Twist. Ni som läser Happyride.se också diskuterat händelsen i tråden ”Olyckor i JBP”.

I nuläget pågår en förundersökning som omgärdas av vanlig förundersökningssekretess, vilket innebär att uppgifterna i den pågående utredningen inte lämnas ut eftersom detta skulle kunna skada utredningen. Rubriceringen är vållande till annans död.

Förundersökningen leds av kammaråklagare Peter Helsing:
– Polisen har arbetat på bra med detta fall. Vi hoppas kunna vara klara med förundersökningen inom den närmsta månaden om allt går vägen. Detta är inget enkelt fall, säger kammaråklagare Peter Helsing.
När förundersökningen är avslutad fattas beslut om åtals ska väckas eller inte i fallet. Happyride följer utvecklingen.

Anders Wingqvist/HappyrideDen röda leden Twist Twist i Järvsö var stängd efter olyckan som inträffade i somras.
Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

TMA-1 2020-10-22

Nu har jag inte varit på JBP men kör en del på Vallåsen med min HT. Ville bara säga att räkna med att endast köra gröna och blåa nedfarter typ. Man kanske klarar mer personligen men det känns som att cykeln kommer gå sönder helt enkelt.

zanoii 2020-10-21

Instämmer med ovanstående: Hyr en DH-cykel! Du kan köra Barbro, Malin, Monica, Splorr och säkert nån till på hardtail, men du kommer att ha SÅ mycket roligare på en cykel som är avsedd för ändamålet. Dessutom ingår alla skydd (utom goggles) när du h...

Fundadores 2020-10-11

Hyr en DH-cykel! Det är just nybörjare som behöver en riktigt förlåtande DH cykel. Risken att slå över styret är mycket mindre och smäller man in en sten så går det oftast bra. När jag var i Järvsö i höstas var det en kvinna som åkte runt på sin Tr...

Startgas 2020-10-11

Jodå, Barbro och även Malin borde gå bra. Samt den gröna som jag inte minns namnet på. Men ställ in dig mentalt på att det kommer kännas som att cykeln slits motsvarande flera års normal cykling.

BAPEsta 2020-10-11

Kan en som är ny på att köra park klara sig på en XC-HT med lite greppigare än rejsigare däck på JBP eller är man dömd till barnbacken?

zanoii 2020-10-11

Skön video, instämmer med ovanstående att det är kul att se klipp från nån som inte är semiproffs. Tycker också det är vettigt att rulla långsamt och kliva av vid tveksamheter, precis som ni gjorde i Kristin. Nästa steg är att (som nån påpekar i tråd...

Wingqvist 2020-09-23

Hej folk! Stort tack för all feedback, och ledsen @mikaeljc om vi gjorde er nervösa! Självklart är det ultimata att inspektera en led till fots, men jag tror kanske inte att det är så många som gör det i praktiken. Ta liften upp och gå ned hela vägen...

Bobbysynth 2020-09-22

Skönt med alla tips till artikelförfattaren. Precis vad som efterfrågades eller? Tack för bra artikel och kul film!

__jp 2020-09-22

Det håller jag med om. När en led är LÅNGT över ens förmåga.

mikaeljc 2020-09-21

Leder som är långt över ens förmåga bör rekas till fots. Annars kan det som bekant sluta fruktansvärt illa.