Majestätiskt möte på kunglig mark

Datum:
28 oktober 2015 09:39

7 Emma UCI

Lördagen bjöd på ett förstklassigt möte då vägens drottning Emma Johansson och skogens kronprinsessa Jenny Rissveds möttes på cyclocross-SM. Vädret bjöd på soliga slängkyssar och Stora Skuggan visade sig i sin allra vackraste höstskrud. Det var som om Kungliga Djurgårdsförvaltningen bara beställt bästa tänkbara till mötet. Söndagens tävlingar inleddes lite mer trevande med moln och regn, sedan bröt solen igenom och både deltagare och åskådare fick en fantastisk dag med internationell krydda.

Text: Magnus Alexandersson, Foto: www.jeppman.com och cykeltokig.se

Den gångna helgen gick alltså i cyclocrossens tecken, sporten där alla försöker hänga av varandra och sig själva på en 2.5 – 3 km lång bana som oftast består av gräs, grus, lera, hinder och sand. Formatet är kort och intensivt med ca 60 minuter som längsta tävlingstid och publikvänligt med en varvbanan där åskådarna kan se de tävlande flera gånger.

Jenny Rissveds på väg mot SM-guldJenny Rissveds på väg mot SM-guld

I damklassen var det vägens drottning Emma Johansson mot kronprinsessan Jenny Rissveds från skogen. Vid förra mötet var det Emma Johansson som vann på samma arena, i år var rollerna de omvända vid målgång. Jenny Rissveds kunde gå om och gå från Emma Johansson efter tre varv, sedan drygade Jenny ut sin ledning allt eftersom, hon hade till och med marginal för att kunna stanna och lägga på kedjan igen med ett varv kvar.

Emma Johansson på väg ur amfiteatern mot ett silverEmma Johansson på väg ur amfiteatern mot ett silver

Emma Johansson kunde inte svara på Jenny Rissveds attacker, till viss del på grund av att ha opererat ut en platta ur axeln precis efter VM, bara för några veckor sedan, och en ny cyclocrossdrottning kunde krönas på Norra Djurgården. Som trea rullade ledaren i svenska cyclocrosscupen, Angelica Edwardsson in, på betryggande avstånd bakom Emma Johansson. Som fyra kunde snabba junioren Ida Jansson rulla i mål, som bland annat kom på fjärde plats i junior-VM i mountainbike och på en tiondeplats junior-VM i landsvägscykling.

Av herrarna var det två mountainbikecyklister som stred in i det längsta. Långloppsrävarna Matthias Wengelin och Calle Friberg skuggade varandra allt eftersom det 60 minuter långa loppet utvecklades. Små mekaniska missöden ledde till att ledningen byttes mellan toppåkarna och till slut drog Wengelin det längsta strået efter att ha skapat en lucka inför målgång. Cupledaren, Martin Eriksson, säkrade bronspengen bakom Calle Friberg.

Wengelin och Friberg på väg nerför "klockarebacken"Wengelin och Friberg på väg nerför ”Klockarebacken”

På söndagen var det dags för nya tävlingar, denna gången en internationell tävling som ger viktiga UCI-poäng till deltagarnas ranking. Från Danmark kom dels Kenneth Hansen som är en flerfaldig dansk mästare i cyclocross, både på junior- och elitnivå, och dels Simon Andreassen som är förra säsongens världsmästare i cyclocross på U19-nivå. Över Östersjön kom också den finske mästaren Sasu Halme för att ställa cykeln på startlinjen. Från SM-pallen kom silvermedaljören Calle Friberg och bronsmedaljören Martin Eriksson till start.

Calle Friberg i betryggande ledning på söndagenCalle Friberg i betryggande ledning på söndagen

Denna gång var det Calle Friberg som tog kommandot i loppet direkt med Kenneth Hansen i hasorna, bakom denna duo slogs Martin Eriksson med Simon Andreassen om bronspengen. I striden om tredjeplatsen låg Martin Eriksson länge och drog med Simon Andreassen bakom sig men han fick till slut släppa dansken som gick om och ifrån i det sista tekniska partiet innan målgång.

Danskarna Hansen och Andreassen jagar FribergDanskarna Hansen och Andreassen jagar Friberg

På damsidan var det återigen dags för ett mästarmöte mellan Emma Johansson och Jenny Rissveds, tillsammans med bland andra Ida Jansson och Angelica Edvardsson. I denna start gick Jenny Rissveds ut hårt och ökade, ingen kunde matcha hennes tempo utan det blev en lucka direkt ner till Emma Johansson och resten av fältet.

Jenny Rissveds vann i de svenska färgerna på söndagenJenny Rissveds vann i de svenska färgerna på söndagen

Emma Johansson kunde bara bevaka sin andraplats men suveränen Jenny kunde hon inte hota. Bakom Emma Johansson kunde Ida Jansson ta sig i mål bara ett par sekunder efter och knipa tredjeplatsen, med Angelica Edvardsson in som fyra denna gång.

Emma Johansson körde starkt och säkert mot en andraplatsEmma Johansson körde starkt och säkert mot en andraplats

Söndagens tävling var den första internationella tävlingen i cyclocross som anordnas i Sverige och Svenska cykelförbundets ordförande Yvonne Mattson var väldigt nöjd med helgen som gick, både som arrangemang och att de danska gästerna fick lite utdelning för sin resa norrut, vilket visar att det kan löna sig att ta sig upp till kalla Norden för att delta.

Resultaten för lördagens SM-tävlingar hittar du här och resultaten från söndagens internationella tävlingar hittar du här.

Om du missade något lopp eller inte hade möjlighet att ta dig till Stockholm och Stora Skuggan kan du också se loppen i efterhand på sportway.se.

Kommentera och diskutera på forumet

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.