Nacka kommun vill anlägga MTB-led i Hellas

Datum:
17 december 2022 11:23

”För vår del är det här starten på något bra.” Nacka kommun berättar om planerna på att bygga en dedikerad mountainbikeled vid Erstavik, AKA Hellas.

Två nya cykelleder i Nacka kommun

För några veckor sedan kom nyheten att Nacka kommun ska anlägga två olika cykelleder i kommunen, dels den 67 kilometer långa Nackaleden som går på vägar och grusvägar, samt en dedikerad mountainbikeled i Erstavik, AKA Hellas. I skrivelsen står det bland annat:

”Kommunen vill uppmuntra till rörelse och en aktiv fritid genom att inrätta två nya cykelleder i kommunen. De ska även bidra till att göra Erstaviksområdet och Nackareservatet till en plats där vandring och cykel samsas på ett bra sätt.

Kommunen vill uppmuntra till rörelse och en aktiv fritid där det ska finnas något för alla. Det ska vara lätt och roligt att utöva fysisk aktivitet i Nacka. För att bidra till detta planerar enheten offentlig utemiljö för två cykelleder som ska gå genom Nacka och Erstaviksområdet. Sträckningen har tagits fram av en sommarjobbare som även har föreslagit lämpliga platser för skyltningen.”

Nackaleden

Det här blir en led för söndagsmotionären eller kanske barnfamiljen. Den går på gång- och cykelvägar eller lågtrafikerade vägar runt om i kommunen och är cirka 67 kilometer lång.

Mountainbikeled

En aktivitetsled för cykel i den norra delen av Erstavik i Nackareservatet. Leden kommer vara cirka 6 kilometer, enkelriktad och prioriterad för MTB-cykling. Förutom skyltning kommer leden iordningställas genom att framkomligheten förbättras med spänger och grus.

Målet med leden är att bemöta behovet från cyklisterna i Erstavik och Nackareservatet samtidigt som det koncentrera cyklingen till ett område. Förhoppningen är att detta kan minska konflikterna mellan vandrar och cyklister på vandringslederna, Gröna, Blå och Vita spåret, som går genom området. För att förstärka detta kommer de lederna få en skyltning som visar att de är prioriterade för vandring.

Kostnaden för dessa två leder beräknas till cirka 150 000 kronor, varav mountainbikeleden beräknas kosta runt 100 000 kronor. Till det kommer en driftskostnad på cirka 15 000 kronor per år.

Johan Åkesson/HappyrideI Hellas ligger Stockholm populäraste stigar med allt vad det innebär.

Reaktioner på Happys forum

Reaktionerna på Happyrides forum lät självklart inte vänta på sig och tråden Slutet för fri MTB-cykling i Hellas? dök upp snabbare än en extrasaltad elräkning.

Många skribenter oroas av att det här kan ses som det första steget till att begränsa den hitintills så fria cyklingen i Hellas medan andra reagerade på meningen Sträckningen har tagits fram av en sommarjobbare som även har föreslagit lämpliga platser för skyltningen.

För att få klarhet i ämnet kontaktade Happyride Fredrik Sandell, Gruppchef för förvaltning för Enheten offentlig utemiljö på Nacka kommun och en av personerna bakom förslaget. Det var en peppad Sandell som lyfte på luren och blev glad över att vi hörde av oss för att reda ut vad som är tänkt att hända framöver.

Aron GoochHästskon vid Nackamasterna.

Nacka kommun svarar

Så, vad är på gång i Erstavik med den nya mountainbikeleden?

– Jag blev lite förvånad när jag såg reaktionerna och att det var så mycket negativt. För vår del handlar det här inte om att förbjuda cykling, utan att kanalisera den och ge fler möjligheten att prova på cykling. Tidigare har vi gjort vandringsleder för vandrare, men inga till cyklister. Gröna och Blå spåret är inte gjorda för cyklister, det är ju väldigt knotig cykling. Det här är en led som i första hand ska vara för nybörjare, vi ser det som en utökning snarare än en inskränkning.

För vår del handlar det här inte om att förbjuda cykling, utan att kanalisera den och ge fler möjligheten att prova på cykling.

Var kommer leden att ligga?

– Den är tänkt att gå runt Nackamasterna och starta från två olika ställen. Den kommer att ha en påfart från Duvnäs och en annan vid Vita spåret från Källtorpssjön, vid skjutbanan.

Vilken karaktär kommer leden att ha?

– Vi har letat upp ett befintligt spår som vi kommer att förbättra och förstärka. Vi kommer att fylla igen på vissa ställen och bredda spänger över vattendrag men det kommer inte att bli en grusad väg hela vägen runt. Och så kommer den bli enkelriktad för cykling. Totalt räknar vi med att den blir 6 km lång.

Forumet reagerade på att det står att en sommarjobbare ska bygga leden.

– Han cyklar själv och vet vad som behövs förbättras.

När är det tänkt att leden ska stå klar?

– Vi ligger fortfarande i förhandling med markägare i Erstaviken så vi kommer antagligen inte igång direkt i vår. Tidigast tror vi att vi kan börja nästa höst och vara klara till 2024. Men man vet aldrig vad som händer med tidsplanen, den kan ändras fort.

Du pratade om att det kommer bli förbjudet att cykla på annat håll i Nacka, var då?

– Ja, vi kommer att förbjuda cykling i Ryssbergens naturreservat eftersom det finns lavar där som man inte vill förstöra. Men med den här leden vill vi hänvisa till ett annat område och ge ett alternativ när vi stänger för cykling där. Det finns ingen ambition för oss att förbjuda saker, Nacka kommun är generellt emot förbud. Men vi har många naturreservat i Nacka och alla har olika föreskrifter.

Många cyklister är rädda för att det här är början på begränsning av cykel i Hellas. Ska vi vara det?

– Jag förstår den tanken och oron, vi har ju ett litet cykelmecka här i Nackareservatet. Men vi vet också att cykling skapar påfrestingar på marken och att Gröna och Blå spåren inte är gjorda för cyklister.

Vi har ju ett litet cykelmecka här i Nackareservatet.

Har ni upplevt konflikter mellan andra ledanvändare och cyklister?

– Ja, tyvärr. Vi har fått in mycket klagomål från vandrare, speciellt äldre personer som kanske inte alltid hör när någon kommer på cykel bakifrån.

Hur bemöter ni de konflikterna?

– Från Nacka kommuns håll är Gröna och Blå spåren de enda lederna i Nackaresrvatet som vi håller koll på. Där kommer vi att sätta upp skyltar där vandrare har prioritet, alltså företräde för fotgängare. På mountainbikeleden kommer det att vara tvärtom, där har cyklister företräde.

– De flesta cyklister är klockrena och i tycker att alla ska ha rätt att vara på stigarna så vi jämför det här med väjningsplikt. Vi visar tydligt att vi godkänner cykling.

De flesta cyklister är klockrena och i tycker att alla ska ha rätt att vara på stigarna.

Cyklar du själv?

– Jag cyklade mycket förut men sedan fick jag Covid så numera gymmar jag mest. Men vi som drog igång det här cyklar allihop. Jag är uppväxt med mountainbike och var bland de första som cyklade Blå och Gröna i slutet av 80-talet. Jag är verkligen jättemån om att inte dra alla över en kam.

Vill du tillägga något mer?

– Om ni har några idéer om cykling så är det ett bra läge att pitcha det nu, hör av er till Nacka kommun så tittar vi på det. För vår del är det här starten på något bra.

Hugo RöjgårdCykla med vänner i Hellas, en fin tradition.

Vad tycker du?

Vi vet att åsikterna är många och känslorna stora runt det här ämnet på Happyrides forum, speciellt eftersom en stor del av våra medlemmar cyklar mycket just där och har en personlig relation till Hellas och Nackareservatet. Så vad tycker du om det här? Ge dig in i tråden och ge dina konstruktiva åsikter. Eller hör av dig till Nacka kommun direkt.


Läs mer om cykling i Stockholm


Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Makten 2022-12-23

Jag gissar att det kan bero på att jakten (dovhjort) påverkas av att fler och fler tidigare orörda områden börjar få besökare.

Fjärdebrunn 2022-12-23

Ja, ungefär så. Även farsan hans ville skapa uppstyrda cykelleder för 15-20 år sedan. De gör pengar på havremopparna, inte på cyklisterna.

Makten 2022-12-23

Lite otäckt och fascinerande att kommunen alltså försöker tillmötesgå markägarens önskan om att inskränka allemansrätten. Det kommer naturligtvis inte fungera, men ändå. Personligen tror jag att det bästa är att sprida ut cyklingen så mycket som mö...

KOLOSS 2022-12-23

Nu tänker jag vara den. Men vitmossa växer i våtmarker och hittas oftast i träsk. Det som växer på hällar är lava

Fjärdebrunn 2022-12-22

Här kommer svar på de frågor jag skickade till ansvarig tjänsteman. De visar tydligt på att målet är att styra cyklingen mot ”masterna” och att det är markägaren som vill ha det så. ”Vad bra att du kommer in med frågor Varför lägga en moutainbikel...

UprightCitizen 2022-12-22

Äeee kom igen nu

Makten 2022-12-22

Man får göra precis hur man vill, men funktionsvariationer tycker jag bara att man har om man genar för att få bättre stravatider. Därmed inte sagt att det gäller alla som genar.

ybs 2022-12-22

Du får köra en 1:a i hammarbybacken

Luthman Photography 2022-12-22

Jag tänker mig att i det fallet som presenteras här så verkar det som om en del kanske kapar den där extraloppen för att den utgör ett avbrott i flytet på stigen. Nu vet jag inte hur stigen i sig är beskaffad, men är det utför och an ska göra en 90°...

Spindelbenen 2022-12-22

Jag önskar att jag hade pang i benen för att kunna hoja i 40 blås. 😢