Stigcykel-grupptestet 2012 – Heldämpade 29ers

Datum:
13 april 2012 15:14

Nu är den där tiden på året kommen igen då folk hittar ut i skogen, och tittar på att köpa nya cyklar. I år var det inte så svårt att se vad de allra flesta är nyfikna på – storhjulingar. HappyMTB har tittat närmare på tre intressanta heldämpade 29ers för stigcykling.

Text: Fredrik Westman (westman@happymtb.org) Foto: Fredrik Westman och Anders Jansson (aj@happymtb.org)

Stigcykling, o du heligaste av cyklingsformer. Den där släta skogsstigen genom gles tallskog, som inbjuder till snabbpass och kompisjakt med endorfiner pumpande i blodet. Den där stökiga utförslöpan som alltid får det att pirra till lite extra i kistan – kommer jag att klara den idag eller flyga över styret? Den där rotiga klättringen som du bara klarar av när du har en riktigt bra dag. Och så fikapausen i skogsgläntan med träningskompisarna förstås. Ja, stigcykling är för många synonymt med Mountainbiking, kompisar, träning och utmaningar. Det innehåller egentligen det mesta som är bra med cykling. Och så lera förstås.

Det har numera blivit tradition att vi på HappyMTB varje vår gör ett grupptest av cyklar för just stigcykling. I år föll valet på storhjulingar – också kallade 29ers, tjugoniotummare, skogstraktorer, det bästa som hänt sedan skivat bröd – eller en styggelse för ögat. Allt beroende på vem du frågar. Det var länge sedan något egentligen så okontroversiellt som tre tum större hjuldiameter orsakade en sån uppståndelse och debatt och uppdelande i två läger. Men att sitta och tycka på internet är en sak, vi bestämde oss istället för att hårdtesta i typiska svenska stigcykelförhållanden.

Testhojarna

Vi  har valt ut tre cyklar som vi tycker är extra intressanta, av olika anledningar. Alla tre cyklarna är i storlek Large.

Rose Dr Z 2

Rosen har varit lite av årets snackis på forumet, av en ganska enkel anledning – den kostar ungefär som en medelbra hardtail-29a från mer etablerade märken. Eller för att vara övertydlig – jämfört med andra märkens heldämpade 29ers ligger Rosen helt enkelt väldigt lågt i pris. Dr Z har 100 mm slaglängd fram och bak och är  inriktad mer åt XC/långlopp/svetto än långslagigt stök och bök. Vi kommer kika närmare på om den håller måttet som vass stigcykel – och hur den står sig mot mer välrenommerade konkurrenter.

Dr Z 2 har ett riktpris på 15 795 kr.

Trek Rumblefish Pro

Treks Rumblefish har två faktorer som gör den intressant. Den första är att den egentligen är en Gary Fisher och inte en Trek, och därmed drar nytta av GFs många år av 29er-erfarenhet. Geometrin på cykeln bör därför vara mer av en branschledare än ett första skott. Framgaffeln har till exempel annat försprång i gaffelkronan, unikt för Trek, som ingår i det koncept som på Trekspråk kallas G2-geometri. Sagda framgaffel har också, såväl som bakdämparen, en extra luftkammare som ska bidra till att de ska vara känsligare för småstök såväl som mer linjära mot slutet av slaget. DRCV kallas den tekniken. Rumblefish har 120 mm fjädringsväg fram och bak

Rumblefish Pro har ett riktpris på 39 995 kr. *

* Vi ville egentligen låna den mer humant prissatta Rumblefish Elite (29 995 kr) som också har DRCV-tekniken, men denna fanns inte tillgänglig.

Specialized Stumpjumper FSR 29 Comp

Med 130 mm fjädringsväg fram och bak har den här cykeln mest slaglängd i testet och även flackast styrvinkel av cyklarna i testet. Specializeds 29er-geometri har bra rykte ”där ute”, vilket gör den intressant att ta med i testet. Cykeln är också försedd med Specializeds Triad II-bakdämpare med Autosag-funktion, som ska göra det mycket enkelt att ställa in bakdämparen rätt, rätt för de flesta alltså. Just Autosag är något vi är mycket nyfikna på hur bra det fungerar i praktiken, då de allra flesta vi cyklar med tycker att det är svårt och bökigt att ställa in bakdämparen rätt. Stumpyn är också den enda cykeln i testet som levereras med 2×10 och en undre kedjestyrare monterad.

Stumpjumper FSR 29 Comp har ett riktpris på 26 500 kr.

Testare och testupplägg

Testpiloter i grupptestet är Happyredaktionen stående testskara bestående av Westman och AJ. Westman är 187 cm lång, väger 75 kg och gillar teknisk AM-cykling och lekfulla utförslöpor bäst. AJ är 186 cm lång, väger också 75 kg och gillar fina skogsstigar och långa, utmanande klättringar. Tillsammans representerar vi både bus-AM och svetto-XC och täcker därmed in det mesta som en stigcykel används till. Testskaran skulle också kompletterats av en hårdcyklande kvinna, forumbekanta Kristin, men tyvärr bröt hon nyckelbenet dagarna innan testet skulle påbörjas. Läk väl Kristin!

Testet kommer baseras på vanlig svensk stigcykling. Detta innebär att cyklarna testas på en mix av släta och stökiga underlag, med inslag av utmanande utförslöpor och köttigare AM-terräng med stenkistor, hopp och drops. Rotmattor, stenstök, hala spänger och klipphällar kommer att sätta cyklarna på prov.

Testet, som är i full blom, började med hemmacyklande med varsin cykel. Under påsken hårdtestades cyklarna i aprilvädret i Göteborgsterrängen, då vi hade möjlighet att rotera cyklar och testa samma passager på de tre maskinerna. Därefter åkte vi hem till våra kammare med varsin cykel och fortsätter nu långtesta på hemmastigarna.

Artikelserien kommer bestå av den här introduktionsartikeln, därefter en artikel om varje cykel, för att avslutas med en artikel med jämförelser, personliga val och diskussion kring skillnader, för- och nackdelar med 29-tummare. Och lite 26 vs 29 förstås.

Del 2 av artikelserien – Test av Dr. Z 29″

Del 3 av artikelserien – Test av Trek Rumblefish Pro

 

Tillverkarnas länkar:

Rose Dr Z 2

Trek Rumblefish Pro

Specialized Stumpjumper FSR Comp 29

 

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

jomper 2013-07-05

Jag hyrde ju en sån förra året i Whistler när jag skulle trampa lite stig. Väldigt trevlig och trampbar cykel tycker jag. Men hög i fronten var inget jag tänkte på. Utväxlingen reflekterade jag inte heller över, den kändes lagom bara.

Globalistic 2013-07-05

33/22 känns onekligen treligare än 36/22 när man trampar mest i skog. Däremot får man nog ge upp spurtrakorna på asfalt och räkna med att inte alltid komma först upp för grusbackarna :) däremot skulle det vara kul att få feedback om hur 140mm känns t...

Westman 2013-07-05

Stympy Evo 29 Comp finns som hyrhoj här i Whistler och verkar poppis, hoppas få lånbyta vid tillfälle. Har också varit nyfiken på hur den beter sig.

Globalistic 2013-07-04

Någon som kört på en Stumpy FsR comp Evo i är och vill dela med sig av intryck. Fräsmt är jag sugen på att veta feedback gällande 140mm uppför tillsammans med custom 3way grejen i rs gaffeln damt hur 33/22 fungerar i "hellas" miljö.

Westman 2012-05-08

Mtboholic skrev: ------------------------------------------------------- > Hur gåre med testet på cambern!? Går sakta > tycker jag, Är så jäkla taggad! Stumpjumper-artikeln bör komma ut den här veckan!

Mtboholic 2012-05-08

Hur gåre med testet på cambern!? Går sakta tycker jag, Är så jäkla taggad!

Lingon 2012-04-19

Hihi http://www.damnyouautocorrect.com

Prophet 2012-04-18

Fiskevåg! Dessa fina redigeringsprogram i telefonerna........ What ever!

Lingon 2012-04-18

Varför åker du fiskebåt med en Camber, Andreas??? :D