Test: Canyon Neuron CF 9.0

Datum:
10 augusti 2020 11:08

En stigcykel kan vara så mycket, hur du gillar att cykla är minst lika viktigt som var du gillar att cykla. Och hur mycket du vill betala för din cykel är också vara en faktor som styr ditt cykelval. Runt 130 mm slaglängd är det många cyklister som hittat sin sweetspot på heldämpade stigcyklar. Canyon Neuron är en av alla cyklar som flörtar med alla som letar relativt kortslagiga stigcyklar.  

29 tum stora hjul i alla storlekar utom XS och S och en gaffelvinkel på 67,5 grader i de tre största storlekarna och 67 i XS och S. Även reach är precis som resten av geometrin försiktigt konservativ, vissa skulle kanske säga att geometrin är daterad, andra att den är förfinad under lång tid.

”Målgruppen för Canyon Neuron är stigcyklister som är ute efter en mångsidig cykel som både duger åt korta turer på hemmastigen, långlopp och heldagar i bergigare trakter.”

Vi har cyklat på Neuron CF 9.0 som är en cykel med Shimano XT och dämpare fram och bak från Fox. Ramen är som CF i modellbeteckningen antyder i kolfiber och har formmässigt lånat en hel del från Canyons modell Lux, en skillnad hittar vi i länkaget, där Lux saknar en bakre ledpunkt men Neuron har ett länkage som liknar en Horst-link.


VIDEO: CYKELTEST CANYON NEURON CD 9.0

Målgruppen är stigcyklister som är ute efter en mångsidig cykel som både duger åt korta turer på hemmastigen, långlopp och heldagar i bergigare trakter. Det finns en hel del cyklar i det segment som Neuron hör hemma i och det är vad som skulle kunna beskrivas som den mest typiska stigcykeln. I vårt test har vi kört tre cyklar där en Specialized Enduro representerar en extrem åt det ena hållet och en hardtail från Allebike är extrem åt andra hållet. Neuron är inte extrem på något sätt och det kanske kan vara bra?

Canyon Neuron CF 9.0 med lite fel specifikation, cykeln vi testade var inte tillgänglig vid fototillfället.

My name is stig

130 millimeter slaglängd bak och fram är lagom. Det är både för mycket för snabb XCO och för lite för att kännas bra i en bikepark. Men det är lagom. På hemmastigarna är slaglängden så nära perfekt det kan bli. Första testturen är  mer utförsorienterad cykling och det händer mer än en gång att jag tar mig vatten över huvudet, på grund av mer fart än jag och cykeln lätt kan hantera, det är lätt att glömma bort att Neuron är närmare en XC-cykel än en Endurohoj. Däcken är relativt klena och är många gånger också orsaken till att det går åt skogen (tillsammans med mitt dåliga omdöme).

CanyonFramgaffeln är en FOX 34 Performance med 130 mm slaglängd.

Både framgaffel och bakdämpare jobbar fint och det är sällan som terrängen bjuder på för stort motstånd, men när det händer så har man inte samma marginaler som på en längre och  flackare cykel med samma slaglängd.

CanyonNeuron kommer givetvis med dropperstolpe.

Det som överraskar positivt är egenskaperna på plattare stigar, Neuron upplevs som väldigt trampeffektiv. Släktskapet med Lux är tydligt och för det mesta känner man också av att en del inspiration hämtats från Canyons lite mer långslagiga stigcykel Spectral.
Sammanfattar man egenskaperna så skulle Neuron kunna beskrivas som livligt neutral snarare än stabil med en fin återkoppling från underlaget och en ganska direkt känsla. Det går att cykla relativt fort i grov terräng också men då behöver man kunna cykla precis på rätt sida av cykelns begränsningar.

Vem blir glad av en Neuron?

Läser man på cykelforum så verkar det vara omöjligt att cykla på en cykel utan lång reach och modern geometri. Men vi har ändå gjort det och haft riktigt kul. Om man mot all förmodan mest vill ut och cykla utan att först diskutera cykelgeometri så kommer någon centimeter kortare reach inte vara ett hinder, det kan faktiskt vara en fördel, precis som en lång reach också kan vara en fördel.

”Läser man på cykelforum så verkar det vara omöjligt att cykla på en cykel utan lång reach och modern geometri. Men vi har ändå gjort det och haft riktigt kul.”

För det som vi kallar mountainbike och som innefattar en hel del cykling på stig och kanske något långlopp eller varför inte en utflykt med familjen ibland, då är Neuron en alldeles utmärkt cykel. Nästan alla cyklister kommer att ha kul på en Neuron, vissa kommer nog önska att Canyon var lite mer vågade i sin geometri men majoriteten kommer istället fråga sig vad som menas med modern geometri.

CanyonKompetent stigcyklen från Canyon som lutar åt det kortslagiga hållet med 130 mm bak och fram.

Ska man bara cykla teknisk stig och absolut inte vill kompromissa med utförsegenskaper är nog en längre och lägre cykel ett bättre val, speciellt om man gillar att prata cykelgeometri och jämföra cyklarna på detaljnivå.

Vill man bara cykla och trivas i skogen och ha en cykel som är bra på lite allt möjligt så är Neuron ett klokt val med en hög specifikationsnivå i förhållande till priset

Canyon Neuron CF 9.0

Specifikation
Ram: Kolfiber
Bakdämpare: Fox Float DPS Performance
Gaffel: Fox 34 Performance
Växelreglage: Shimano XT
Vevparti: Shimano XT enkelklinga
Bakväxel: Shimano XT
Kassett: Shimano XT 10-51 12-delad
Bromsar: Shimano SLX
Hjul: DT Swiss XM 1501
Vikt: 13,2 kg (XL)
Cirkapris: 37 000 kronor

Läs också våra test på:

Kika även på:

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Freddie L 2020-08-14

Nja, det är ju en XC. Och den var rätt progressiv när den kom, även om skillnaden var liten mot generationen innan den (som då var mer progressiv när den lanserades (i flacka läget). Det är ju först nu my21 som tex Spec kommit om precis. Idag skulle...

Forrest 2020-08-14

Som att Radon Skeen fick den utmärkelsen i Mountain Biking UK i år då. 😜

skier 2020-08-14

Det kanske är lite som årets bil, där Fiat Multipla och liknande brukar vinna :)

jonte987 2020-08-14

Fast har inte alla cyklar vunnit bike of the year? Även i hugins test blir det mycket fokus på att försvara både geo och dämperiet. Jag dömer ingen. Jag kan köpas som alla andra Det är bara ibland som årets hoj begränsar mig på underlaget den är ...

skier 2020-08-14

Inga jättestora skillnader, men längre hjulbas och längre kedjestag nog att den känns lite stabilare, men det är nog inga stora skillnader i uppförande. Geometrygeeks tycker jag f-ö är riktigt smidigt om man vill jämföra cyklar 436047

Forrest 2020-08-14

Propain Hugene som Bikeradar verkar ha utnämnt till Trail Bike of the year verkar ha snarlik geometri som Neuron. Eller är det något som skiljer där som jag missar som är avgörande?

Makten 2020-08-14

Varför vänder du dig till mig för att sen rabbla upp uttalanden varav 2 av 9 är gjorda av mig?

skier 2020-08-14

inte jag heller, jag bara killgissar vilt :)

jonte987 2020-08-14

Jag tänker att den hör hemma med optic och reactor mer än skeen och neuron? Nu har jag inte testat nån av dem så det kan ju vara rena fantasier.