Test: Allebike MB31 Dropper SLX

Datum:
08 juli 2020 09:22

Cykeltest: Allebike MB31 Dropper SLX, en modern hardtail för stig.

En stigcykel kan vara så mycket, hur du gillar att cykla är minst lika viktigt som var du gillar att cykla. Och hur mycket du vill betala för din cykel är också en faktor som styr ditt cykelval.


VIDEO: cykeltest stig Allebike MB 31


För tjugo år sedan så cyklade nästan alla på en hardtail. Sedan dess har det hänt massor, visst är det göttigt med 140 mm fram och bak, men det förändrar inte det faktum att man kan ha rejält kul på en HT.

Allebike är cykelbutiken i Allingsås som inte var nöjda med de cyklar som fanns på marknaden. Istället för att sitta och gnälla så började Allebike att designa egna cyklar och komponenter. Först ut var cykeln med namnet MB31, sedan började olika cyklar säljas under namnet Allebike och det var först i år som namnet MB31 fick göra comeback i en egen serie cyklar tillverkade med aluminiumrör i ramarna.

Johan Åkesson/HappyrideAllebikes egna komponentmärke Vincent står för bla handtagen på hardtailen MB31.

MB31 Dropper SLX heter den hardtail som vi har testat och det är vad man skulle kunna kalla en modern hardtail med relativt modern geometri. 490 mm reach i strl XL och 66,5 graders gaffelvinkel, sadelvinkeln är 76, 2 grader brant. Geometrin är angiven i okomprimerat läge.

Johan Åkesson/HappyrideFör knappt 17 papp får du en fin hardtail för stig, inklusive dropper.

Specifikationen är som namnet antyder plockad ur Shimanos SLX-grupp. Hjul på testcykeln är Allebikes egna under namnet Vincents som deras komponentserie heter. I specifikationen på Allebikes hemsida så står det däremot Shimano MT-620 som hjulset. Styre, styrstam, handtag, och sadel är däremot Vincents även på den digitala specifikationen. Tittar man på jämförbara cyklar så ligger Allebike helt OK till i pris i förhållande till specifikation.

Johan Åkesson/HappyrideKedjestagsskyddet i neopren ingår i priset.

Tillbaka till rötterna

Att jag lärde mig cykla stig på en hardtail kan vara en fördel när jag rullar ut på första rundan med MB31:an. Det känns rätt ganska direkt även om stöket också känns väldigt direkt. Jag cyklar mycket HT även i teknisk terräng och brukar inte ha några problem att hantera min cykel.

Johan Åkesson/HappyrideMB31 är Allebikes helt egna ramkonstruktion, precis som alla deras cyklar.

På MB31 flyter det på fint men skulle det varit min egen cykel skulle jag direkt bytt till däck med mer mönster och mjukare gummi, instinktivt vill jag släppa ut mer luft än vad som är hälsosamt för hjulen, kanske att en lite flexigare baktriangel skulle varit önskvärt. Med det sagt kanske jag också bör tillägga att jag absolut skulle kunna tänka mig att köpa en MB31, det är en kompetent cykel som också skulle fungera fint att köra lite långlopp på.

Johan Åkesson/HappyrideUtför funkar MB31 fint, så länge du väljer bra linjer precis som alltid på hardtail.

Jag hann under testperioden med att cykla en del grus och det fungerar faktiskt bra ganska långa sträckor även med den stigorienterade geometrin med en viktfördelning som jag killgissar till runt 65/35 i XL där den lägre procenten är framhjulet.

Johan Åkesson/Happyride”–Den där branten ska jag pröva igen.”

Brant uppför på lösgrus är det ibland svårt att hindra framhjulet från att vandra utåt i svängarna men det är också ganska självklart med den geometri som MB31 har. Som en allroundcykel med stigegenskaper prioriterat så är MB31 ett bra val om man vet att det är en hardtail som man ska ha. För det är också så att en cykel utan dämpning bak kräver lite mer av cyklisten. Men den ger också mycket tillbaka, både i form av ojämnheter från underlaget och skratt för att det är kul.

Vem kommer att älska sin MB31?

Om du har cyklat massor av HT och längtar tillbaka borde en MB31 vara en självklar kandidat. Men det här är också en bra cykel som komplement till en heldämpad, både om du cyklar XC på en heldämpad och om du kör en långslagig endurohoj som känns lite overkill på vissa av hemmastigarna.

På en hardtail känns det direkt vad som händer på stigen, det kan vara både positivt och negativt.

Att cykla hardtail kommer vara en boost för din cykling. Den tredje kategorin som bör fundera på att köpa en MB31 är nybörjare, en hardtail är billigare, enklare att äga och en bra inkörsport till ett tyngre beroende. Som nybörjare bör man veta att det är lite svårare att cykla på en HT än på en heldämpad.

Allebike MB31

Specifikation
Ram: Aluminium
Gaffel: Rockshox Revelation 120 mm
Växelreglage: Shimano SLX 12-delat
Vevparti: Shimano SLX 34 t
Bakväxel: Shimano SLX 12-delad
Kassett: Shimano SLX 10-51 12-delad
Bromsar: Shimano SLX
Hjul: Shimano MT-620 eller Vincents Alu
Dropper: X-Fusion
Vikt: 13,8 kg (XL) med pedaler (XTR)
Cirkapris: 16 900 kronor

Johan Åkesson/HappyrideJaga filmare med Allebike MB31, check.
Johan Åkesson/HappyrideFörutom 3 mountainbikes testade vi också 3 gravelcyklar.

Kika även på vår samlingsvideo med 3 stigcyklar:

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Alex Supertramp 2022-12-08

Och hur mycket kommer jag sakna farten och lättrullet från en ”omodern” XC som min White XC290pro med 69 graders gaffelvinkel. Blir ju väldigt mycket grus och snäll stig även om jag givetvis inte gick från LVG till MTB för att syssla med gravel eller...

familyman 2020-07-28

Det återstår att se, mig veterligen finns inte vitus 2021-cyklarna ännu. Men förhoppningsvis finns det fortfarande ett billigt men bra instegsalternativ kvar.

Purchaser 2020-07-28

Finns den fortfarande för 9k?

familyman 2020-07-28

Jag har snöat in på Vitus Sentier som första hoj. Verkar vara en fin mix mellan trail och xc med betoning på det förstnämnda. Min plan är att köpa den billigaste versionen och uppgradera vid behov. Ramen har fått mycket fina recensioner. Känns som ot...

Gravelgrinder 2020-07-25

Ser fin ut absolut, få cyklar med Boost 148 i prisklassens om MB31 modellen på 12500kr. Har kikat på Sonder Frontier (trail/XC) och Lapierre Prorace 3.9, Specialized Fuse bl.a. Även vägt in leveranstid, vill inte vänta 2-3 månader.

Fredrik J 2020-07-21

Okej jag var i samma situation som dig. Dom cyklarna jag funderade mellan var: MB31 Trek Roscoe Grand Canyon GT pantera GT Zaskar Ville ha en ht som endå kan plåga lite 😅

familyman 2020-07-20

Jag hade inte hört talas om Allebike/MB31 förut. Kul med en svensk tillverkare! Jag håller på och letar min första MTB och är ute efter en HT som är ett mellanting mellan stigcykel och xc. Min magkänsla är att den cykling jag skulle göra mest skulle...

Fredrik J 2020-07-09

Köpte precis en silvrig mb31:a. Måste säga att den känns mycket prisvärd och bra med detaljer. Den silvriga är borstad aluminium men klarlack över :love: ser bättre ut i verkligheten än på bild.