Världsmästaren Greg Minnaar utforskar Åre

Datum:
07 september 2021 13:48

Greg Minnaar, den fyrfaldiga världsmästaren i downhill, tog ett avbrott från racesäsongen för att komma till Åre och uppleva svensk cykling när den är som bäst.

1999 kom en då 18 år gammal Greg Minnaar till Åre och världsmästerskapen i downhill med sikte på en guldmedalj innan han lämnade juniorklassen. Men den för dåtiden branta och tekniska banan ihop med de bllöta och leriga förhållandena den dagen visade sig vara lite för mycket för den unga sydafrikanen som slutade på en sjätteplats.

– Det var mitt sämsta VM som junior. Jag kom hit för att i alla fall komma på pallen som junior, minns Minnaar sitt första besök i Jämtland.

Emrik Jansson/Åre Bike FestivalVem sa att downhillcyklister inte har stil?

Men bara två år senare, 2001, gjorde han just det, fast som senior, när han körde hem en bronsmedalj i Vail i USA. Och ytterligare två år senare klev han högst upp på pallen i Lugano i Schweiz och fick dra på sig sin första regnbågströja.

2012 vann han sitt andra guld i österrikiska Leogang innan han följde upp den vinsten med att vinna även året efter i sin hemstad Pietermaritzburg i Sydafrika.

Och så i augusti i år, vid den ringa åldern av 39, snodde han åt sig sin fjärde regnbågströja när han vann ett sjukt spännande race i Val di Sole i Italien, 18 år efter sin första VM-titel. Lägg till fem silver och tre brons på VM tillsammans med 23 världscupsegrar och det är inte konstigt att vi kallar Greg Minnaar för den bästa manliga downhillåkaren genom alla tider.

Men även världsmästare och legender behöver släppa ut håret mellan varven och slappna av lite. Så när Johan Lindström, arrangör av både VM 1999 och Åre Bike Festival, hörde av sig till Greg och frågade om han hade lust att komma till Åre i början av juli, direkt efter världscupen i Les Gets, blev svaret att rungande ja.

22 år efter sitt senaste besök i Åre befann sig Minnaar i en totalt annorlunda by än den gången, en by som växt betydligt på alla sätt sedan världsmästerskapen 1999. Inte bara byn i sig utan även cyklingen som idag är hemvist åt norra Europas största bike park och en lokal cykelcommunity som sjuder av liv.

Festivalen gav Minnaar möjligheten att ta liften upp på fjället och cykla på Åreskutan vid midnatt, utforska dolda pärlor utanför parken och uppleva den svenska cykelscenen i all sin märkliga prakt. Och dra i sig några kalla också för den delen. Trots allt befann sig den oefterhärmliga kommentatorn och gamla DH-hjälten Rob Warner i byn för att vara värd för de dagliga livesändningarna under festivalen.

Vi Åre-locals vill alla fall tro att veckan i Åre hjälpte Minnaar att ställa in fokuset på de större uppgifter som han hade framför sig några veckor senare, som den som gav honom hans fjärde regnbågströja och VM-guld.

Emrik Jansson/Åre Bike FestivalFokus värdigt en mästare.
Emrik Jansson/Åre Bike FestivalTjärnis är en av de brantare och mer tekniska lederna i Åre Bike Park. Inga problem för en fyrfaldig världsmästare.
Emrik Jansson/Åre Bike FestivalMinnaar i den gyllene timmen. En månad senare skulle han få en annan typ av guld runt halsen.
Emrik Jansson/Åre Bike FestivalNac-nacs och plattpedaler. Det är inte så vi är vana att se Minnaar men han är lika vass på den biten.
Emrik Jansson/Åre Bike FestivalMinnaar har bråttom till afterbiken i byn.
Emrik Jansson/Åre Bike Festival39-årig man tar luft på Hällrajd.
Emrik Jansson/Åre Bike FestivalGreg Minnaar letar efter regnbågar vid den jämtländska horisonten.
Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Glisseur 2021-09-10

Men för att vara lite seriös. Jag var inblandad i produktionen av filmen (inte i själva filmandet eftersom jag ägnade mig åt att tejpa endurobana just då) och när materialet dök upp på Minnaar i öppen hjälm ett par veckor efter festivalen så kände ...

örgelgörgel 2021-09-10

Har inte upplevt det som ett problem att folk snålar på skydd i Åre ändå alltså. Möjligtvis de allra tuffaste och trendigaste ganska duktiga cyklisterna men inte annars..

Glisseur 2021-09-10

Du har fel. Romaniuk solade inte bara, han var bakfull också. Eller full. Eller bägge samtidigt.

örgelgörgel 2021-09-10

Jävla gnällgubbe. Han gör väl vad han känner för som alla andra, hjälm är ett krav och sen?

Velocipeden 2021-09-08

Svårt att inte känna lite...Respekt.