Vätternrundan vädrar morgonluft efter regeringens besked

Datum:
16 juni 2021 11:58

Regeringens besked på måndagen att enbart begränsa antalet deltagare i start och mål i motionslopp, och inte ute på banan, var ytterst välkommet för Vätternrundan.
– Nu ökar vi takten rejält i planeringen inför Cykelveckan den 2-5 september, säger Gunilla Brynell-Johansson, vd för Vätternrundan.

I början av april beslutade Vätternrundan att flytta årets lopp, från den klassiska veckan juni till den 2-5 september. Och nu tyder det mesta på att Vätternrundan blir först ut när motionsloppen i Sverige kan dra igång på allvar igen.

Micke Fransson/VätternrundanMotala, 2016-05-09, Gunilla Brynell-Johansson, VD, Vätternrundan extra glad efter regeringens besked i måndags.

Vätternrundan, som är 315 km landsvägscykling runt sjön Vättern, är världens största motionslopp på cykel och arrangeras sedan starten 1966 av den ideella föreningen Motala AIF. Årligen deltar ca 36 000 cyklister från hela världen i loppen under Cykelveckan.

På måndagen kom regeringens nya förslag om idrottsarrangemang från den 1 juli. Förslaget innebär att restriktionen på max 900 deltagare i motionslopp ska gälla i start- och målområde, inte ute på banan:
– Det var ett oerhört positivt besked – för oss, för våra deltagare och för folkhälsan i stort. För vår del innebär det att vi redan nu vet att vi kan välkomna så många fler deltagare, oavsett om det kommer ytterligare lättnader eller inte, säger Gunilla Brynell-Johansson.

– Den här öppningen gör att vi kan genomföra Cykelveckan och Vätternrundan 2021 i större skala, med de anpassningar vi har gjort.

Foto: Micke Fransson/Vätternrundan315 km cykling runt Sveriges näst största sjö lockar många deltagare.

Vätternrundan har under en lång tid arbetat för att kunna genomföra ett smittsäkert, fysiskt arrangemang 2021. Alla delar av arrangemanget har kartlagts för att anpassa loppen. Vätternrundan har också en nära dialog med det regionala smittskyddet i Östergötland.

– Framför allt har vi jobbat med anpassningar i start, mål och depåer, säger Gunilla Brynell-Johansson. Det handlar om smittsäkra flöden i depåerna och anpassningar av start- och målområdet för att undvika trängsel. Så start och mål är redan i dag anpassade så att vi klarar kraven i regeringens förslag.

De nya lättnaderna är planerade att träda i kraft den 1 juli och förutsättningen är förstås att utvecklingen fortsätter att gå åt rätt håll när det gäller smittspridningen. De nya datumen för Cykelveckan innebär att MTB-Vättern körs den 2 september, Vätternrundan 315 km 3-4 september samt Halvvättern, Tjejvättern och Vätternrundan 100 km den 5 september.

Vasaloppet/Nisse SchmidtMålgång Cykelvasan 2019, då covid-19 och pandemi var okända ting i Sverige.

Sveriges andra stora motionslopp på cykel, Cykelvasan, har tidigare meddelat att man inte kör ett fysiskt lopp i Dalarna för motionärer, utan det blir bara eliten, resten får cykla ”Hemmavasan”.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Batavus 2021-06-16

De kunde ha använt ett bättre ord än "deltagare". Åskådare, är ett förslag.

ooms 2021-06-16

Det är väl att 900 får samtidigt befinna sig i startområdet resp målområdet. Har man då gruppstart under lång tid och lång bana kan du ju få ut en hel del på banan.

Batavus 2021-06-16

Så begränsningen är 900 till start, 900 i mål, och inte ute på banan? Har länge tyckt att restriktionerna varit otydliga.