Veckans verktyg: Momentnyckel

Datum:
08 februari 2008 08:25

 

Veckans verktyg förhindrar gängpaj och sönderdragna komponenter. Vi har dessutom testat en populär modell.

Text och foto: Anders Jansson (aj@happymtb.org)
 

De allra flesta komponenter på en cykel hålls fast med någon form av skruvförband dvs en skruv eller en mutter. En skruv är för många något som bara dras fast på känsla tills det sitter tillräckligt hårt och sedan är det bra med det. Men en skruv är mycket mer än så.


Enkelt fungerar en skruv som en gummisnodd som sträcks ut när skruven dras åt. Ju hårdare som dras desto längre blir sträckningen och kraften som skruven klämmer med. Men likt en gummisnodd kan en skruv gå sönder om sträckningen blir allt för hög. För liten sträckning å andra sidan innebär att skruven inte sitter tillräckligt fast och kan lossna på grund av exempelvis vibrationer.


Olika dimensioner på skruvar har olika åtdragningsmoment. Komponenttillverkare specificerar för det mesta åtdragningsmoment för sina respektive komponenter. För hård åtdragning leder ofta till trasiga gängor för skruven eller i godset. För kolfiberkomponenter är korrekt åtdragningsmoment extra viktigt då för hård åtdragning även kan orsaka skador på komponenten som senare kan leda till olyckor.


Att mäta det åtdragningsmoment som skruven ska dras fast med görs enklast med en momentnyckel.

 

Momentnycklar finns i flera olika utföranden. De flesta arbetar inom ett visst begränsat mätområde för att bli så noggranna som möjligt. Fastsättning av bits eller mutterhylsa på momentnyckeln fungerar i stort sett som på en vanlig hylsnyckel.
 

De enklaste momentnycklarna är försedda med en visare som visar åtdragningsmomentet visuellt på en skala. Ju hårdare skruven dras åt desto större utslag gör visaren. På denna typ får avläsning göras för varje skruv som dras.
 

En lite mer avancerad modell är så kallade klick-momentnycklar. Utseende och funktion är mycket likt ett vanligt spärrskaft. Önskat moment ställs in på en skala på handtaget.


När momentet uppnås vid åtdragning vickas nyckelns fjäderbelastade huvud och ett distinkt klickljud hörs. Denna typ behåller momentinställningen mellan varje skruv. För bästa mätnoggrannhet ska en momentnyckel av klick-typ alltid förvaras nerskruvad i lättaste läget och kalibreras med jämna mellanrum.
 

Sedan finns det mer avancerade elektriska momentapparater som kopplas in mellan åtdragningsverktyget och skruvförbandet. Dessa kan exempelvis visa grafiskt på en display hur momentet byggts upp under åtdragningen och även spara mängder av momentdata för framtida analys.


Exempel på ungefärliga åtdragningsmoment för olika cykelkomponenter. OBS läs tillverkarens komponentspecifikation för exakt moment.

Vattenflaskställskruvar

2-4 Nm

Broms/växel-reglage

2-10 Nm

Framväxel

5-7 Nm

Bakväxel

8-10 Nm

Styre

4-12 Nm

Styrstam

4-12 Nm

Sadel

4-8 Nm

Sadelstolpsklämma

6-12 Nm

Pedaler

35-40 Nm

Pedalklossar

5-6 Nm

Vevarm HT2

12-15 Nm

Vevarm XTR

45-55 Nm

Vevlager HT2

35-50 Nm

Klingbultar

5-8 Nm

Kassett

30-50 Nm

 

För den som bara drar fast en skruv på cykeln lite då och då är kanske momentnyckeln överkurs. Men för den som bygger ihop sin egen cykel eller skruvar fast mycket kolfiberkomponenter kan en momentnyckel vara en bra investering.
 

På engelska heter verktyget torque wrench.

Test av momentnyckel.

Vi har testat AmPro 39901, en i cykelkretsar populär momentnyckel. Den finns att köpa hos till exempel Micro eller Swedol och kostar runt 350kr.


Momentnyckeln är av klick-typ och är specificerad för moment mellan 2 – 24 Nm och har ¼” hylsfäste. Inställning av moment görs med nedre delen av handtaget som vrids till önskat värde.

 

 

Första åsynen gav ett gediget intryck. Byggkvalitén kändes hög och den var lätt att ställa in. Det var när vi började dra med den vi blev lite misstänksamma.
 

Med den lägsta inställningen 2Nm testade vi på några skruvar i mindre dimension. Med momentnyckelns långa hävarm och tjocka grepp kan det vara svårt att känna hur hårt man verkligen drar, om man jämför med en kort tunn insexsnyckel, men då det aldrig klickade till fortsatte vi att dra. När vi drog sönder gängorna på en M5 8.8 skruv utan att momentnyckeln knäppt till, insåg vi att allt inte stod rätt till.

 

 

Vi beslöt oss då för att mäta upp momentnyckeln med en professionell momentnyckelkalibrerare. Vi blev förskräckta när vi såg resultatet. Med inställningen 2Nm krävdes det hela 8,3Nm för att momentnyckeln skulle klicka till. Vi testade övriga inställningar i steg om 1Nm upp till 24Nm och momentnyckeln visade i snitt 5-6Nm för mycket. Inställningsratten skruvades tillbaka till nolläget inför varje inställning.
 

För att minimera orsaken att denna momentnyckel skulle ha ett fel från fabrik testade vi en till momentnyckel av samma fabrikat och modell. Den var om möjligt ännu värre. Vid inställda 2Nm knäppte den till först vid 10,5Nm. Felvisningen var sedan 6-8Nm för mycket för övriga inställningar.
 

 

Hade vi litat på denna momentnyckel och exempelvis skruvat fast ett kolfiberstyre hade både styret och styrstammen kunnat gå sönder. Förutom den ekonomiska skadan hade det även kunnat leda till en ganska otäck olycka om styret havererat i farten på grund av för hög åtdragningskraft.

Uppdatering

Momentnyckeln är nu säljstoppad hos två av återförsäljarna, Swedol och Micro, på grund av resultatet av testet.

Läs Swedols kommentar här

Läs Micros kommentar här 

 

 

Diskutera veckans verktyg

 

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.