Är teflon (PTFE) på väg bort från våra cykelkedjor?

Datum:
12 maj 2022 12:09

PTFE, mer känt under varumärkesnamnet Teflon, är på grund av dess låga friktion och smutsavstötande egenskaper en vanlig ingrediens i många av cykelsmörjmedel idag. Utöver att vara skadligt för både hälsa och miljö menar flera inom branschen att PTFE har en begränsad effekt på cykelsmörjmedlets prestanda. Är Teflon på våra cykelkedjor snart ett minne blott? 

Såväl elitcyklist, motionär och cykelpendlare bör rengöra och smörja sin cykelkedja regelbundet för att förlänga dess livslängd. Rekommendationen är att smörja in kedjan efter tre till sju timmars cykeltid. Många cykelsmörjmedel som finns i handeln innehåller dock det potentiellt miljöfarliga ämnet PTFE.

– Att ta hand om sin cykel är viktigt ur hållbarhetssynpunkt. Men att då använda produkter med miljöfarliga ämnen är kontraproduktivt, speciellt sådana som sprids ut i naturen direkt vid användning, säger Lisa Skedung, forskare på RISE och cyklist.

RISELisa Skedung på svenska forskningsinstitutet RISE.

PTFE bedöms inte vara extremt hälsofarligt men utsläpp av PFAS-ämnen, per- och polyfluorerade alkylsubstanser, som används vid tillverkningen av PTFE är ett globalt problem. Denna stora grupp kemikalier, även kallade Forever chemicals, bryts ner extremt långsamt eller inte alls, och förorenar såväl vatten som luft och mat. PFAS kan ackumuleras i blod och organ som lever och njurar. Vissa av ämnena är misstänkt cancerframkallande och studier har visat att de kan påverka såväl reproduktion som vårt immunsystem.

Enligt Jacques Holtzhausen, kemiingengör på cykelsmörjmedelstillverkaren Squirt Cycling Products, är användningen av PTFE i cykelsmörjmedel till viss del ett marknadsföringstrick:
– Det låter bra att cykelsmörjmedlet innehåller PTFE eller Teflon, även om det har en väldigt liten effekt på cykelsmörjmedlets prestanda. I synnerhet i smörjmedel av bra kvalitet, som Squirt kedjevax, skulle inte PTFE ge några som helst fördelar, vilket är en av anledningarna till att Squirt redan från början varit helt fritt från dessa ämnen. Med miljö- och hälsoriskerna i åtanke så finns det inga försvarbara skäl att använda PTFE i cykelsmörjmedel, säger Jacques.

SquirtVax-baserat smörjsmedel.

Det finns cykelsmörjmedel utan PTFE, bland annat från tillverkaren Squirt, men eftersom innehållsförteckning på kemiska varor inte är något krav kan det vara svårt som konsument att se om en produkt innehåller skadliga kemikalier eller ej vilket gör det svårt att göra medvetna val.

Lisa Skedung på RISE tycker också att det är svårt för konsument att navigera kring detta:

– Som konsument måste man ställa frågor till återförsäljare och tillverkare samt se upp för falsk marknadsföring. Att en produkt är PFOA-fri betyder inte att den är fri från PTFE eller andra PFAS och att den uppges vara biologiskt nedbrytbar kan betyda att endast att 60% av innehållet bryts ner inom 28 dagar. Att en produkt skulle vara helt biologiskt nedbrytbar och samtidigt innehålla PTFE är en omöjlighet, säger Lisa Skedung.

Photo by Fidel Fernando on UnsplashKedjan är cykelns pulsåder, gör rent med en trasa och lägg på lite bra smörjmedel.

Ett annat företag i branschen som jobbar med smörjmedel är Interflon. Johan Larpe äger och driver företaget Interflon Sweden AB som säljer smörjmedel, olja, fett och rengöringsprodukter till industrin. Nu har man börjat se även en funktion till konsumeter som cyklar:
– Interflon hjälper företag att minska sina underhålls- och energikostnader, samtidigt som stilleståndstiden minskar. Detta är produkter som vi nu även säljer till cykelbranschen som säljer till konsument, där vi ser samma behov, minskat underhåll, mer lättrampad cykel som kan användas mer.

InterflonTorrsmörjmedel från Interflon som har rengöring-, smörj- och skyddande egenskaper

Ni har också nyligen utvecklat en produkt utan teflon: Hur kom den produkten fram?
– Alla våra smörjmedel, oljor och fett har fram tills nu innehållit PTFE. Men en utfasning pågår att ersätta PTFE med ett nytt additiv som är 100 % biologiskt nedbrytbart med bättre smörjegenskaper. Detta nya additiv går under namnet MicPol®. Orsaken till ändringen är att PTFE har varit ett material som har varit ifrågasatt under många år och vi är glada över att vi nu har ersatt det och kan leverera produkter som har ett additiv som är 100 % biologiskt nedbrytbart.

InterflonJohan Larpe på Interflon som gör smörjolja för cykel utan PTFE i.

Och vad sker härnäst då? Jo, lagstiftning är på gång:

– Många företag har börjat fasa ut PFAS i produkter för en mer hållbar företagsprofil och för att svara på krav från konsumenter. De som inte har fasat ut PFAS kommer med största sannolikhet att behöva göra det inom en snar framtids då ett nytt bredare lagförslag är på gång där EU vill förbjuda all användning av PFAS där den inte anses vara nödvändig för hälsa och säkerhet, avslutar Lisa Skedung.

Summa summarum är alltså PTFE sannolikhet på väg bort från våra cykelsmörjmedel.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Batavus 2022-05-14

Det man bränner fast sitter gärna som gjutet.

UprightCitizen 2022-05-13

Sluta, du triggar min ptsd från teoretisk elektroteknik. I övrigt: visa mig en stekpanna och jag ska bränna fast något i den! Våga vägra matlagning som intresse.

bdaz 2022-05-13

ja har man väl fått en i skallen så kan man ju de..

GoranS 2022-05-13

Är han gjutjärnsstekpannolog i så fall?

me.I.am 2022-05-13

Du är förmodligen expert på gjutjärnsstekpannor liksom allt annat?

kais01 2022-05-13

inte då:) och även kedjor kör jag understundom i maskindiskmedel.

ooms 2022-05-13

En stekpanna förstör ju köttet 😋 555024

AdamLR 2022-05-13

Höll på att skriva "varför finns det ingen happytråd om det då?", men det fanns det förstås. Där görs förstås jämförelser med både kedjeskötsel och n+1. Tänkte först att de var alldeles för OT för att länka, men det finns faktiskt en del diskussion...

me.I.am 2022-05-13

Nackdelen med gjutjärnsstekpannor är väl att man kan nörda ner sig totalt i skötseln. Nörderiet kring kedjeskötsel är som en mild västanfläkt i jämförelse.

GoranS 2022-05-13

Lite besviken på utvecklingen i den här tråden. Tyckte den hade potential och väntade bara på att den skulle explodera när torsdag gick till fredag, men än så länge tycker jag inte den levererar.