Stort bildgalleri: Emrik Janssons bästa cykelbilder

Datum:
18 oktober 2022 10:54

Emrik Jansson är fotografen från Järvsö som gav upp ”karriären” som jazztrummis, plockade upp en kamera och drog ut i cykelparken, flyttade till Åre och på bara några få år etablerade sig som en av Sveriges och världens bästa cykel- och skidfotografer. Vi bad honom sätta ihop ett galleri med några av sina egna favoritbilder genom åren.

Micayla Gatto och Lina Skoglund – Järvsö

Det var här det började en gång för min del, hemma i Järvsö Bergscykelpark. En cykelpark som gått från klarhet till klarhet och som jag plåtat i under hela dess livstid. Här ser ni Lina Skoglund som följer  kanadensiskan Micayla Gatto i Manolito.

Daniel Pettersson – Åre

Jag plåtar sällan med blixt men just denna dag kände jag att jag var tvungen att få till något extra. Jag inspireras ständigt av andra fotografer och kanske framförallt Paris Gore som är en mästare i ljussättning, därifrån kom inspirationen till den här bilden. Det är helt enkelt två blixtar, en bakom och en ovanför åkaren. Jag rådiggar kontrasterna med det dämpade gröna och poppet i Daniels röda tröja.

Den här bilden går tyvärr aldrig att ta igen eftersom en stor markägare bestämde sig för att ta ned all skog på den nedre delen av Våfflan i Åre. Så bilden är helt plötsligt ett stycke cykelhistoria.

Emil Johansson – Järvsö

Jag var tillsammans med filmaren Marcus Ahlström på en shoot i Järvsö med Emil Johansson och Ludvig Eriksson. Det är alltid kul att plåta med dom här yngre FMB-åkarna. Emils säkerhet och stil på cykeln kan inte beskrivas i ord, han är helt fantastiskt kul att plåta med.

Lina Skoglund – Järvsö

Det här var en av mina första bilder som ”tog av”. Den blev Pinkbike Photo Of The Day på en tid då detta var bland det coolaste som fanns. Ljuset den här dagen var onekligen helt fantastiskt och jag fastnade helt för just den här bilden.

Ida Jansson & Ida Löfqvist – Davos, Schweiz

I somras fick jag äran att åka ner till Davos med mina vänner Ida och Ida. Stigarna i Davos delas av vandrare och cyklister (och får och kor) utan problem. Danke Schweiz!!!

Daniel Pettersson och Ida Löfqvist – Åre

Daniel och Ida kör Våfflan i Åre. Under dagtid försöker jag plåta när solen inte är framme, det ger en mycket mer mjuk ljussättning när man plåtar i skogen. Är solen framme så blir det fläckigt och det funkar liksom inte. På kvällen däremot, då får solen gärna kika fram….

Ida Jansson & Ida Löfqvist – Davos, Schweiz

Ännu en bild från Davos. Davos har ett myller av stigar och även Schweiz längsta singletrack. Att se stigar slingra sig iväg bortom bergen och ner i nästa dalgång är så tillfredställande för mitt öga. Jag älskar verkligen Schweiz även om ostfondue inte är min favoriträtt.

Daniel Pettersson – Oppdal, Norge

Oppdal i Norge är väl värt ett besök om du frågar mig. Det lokala turistkontoret ger bra info och även på Trailforks hittar man bra info om stigarna. Kör inte på ett får bara, det kan nämligen bli svindyrt sägs det.

Simon Johansson – Lenzerheide. Schweiz

Ännu en svensk åkare som får mer och mer exponering i de stora cykelmedierna. Simon är en perfektionist och när jag kanske hade nöjt mig med en bild så anser han att det alltid kan bli snyggare. Det är otroligt inspirerande att plåta med någon som är så dedikerad till perfektion.

Janne Tjärnström och Ida Jansson – Åre

Ljusa sommarnätter är något som vi är bortskämda med i Åre. Personligen vet jag inget bättre än att sticka upp en sen kväll och cykla ner när solen dippar en snabbis bakom horisonten innan den kryper upp några timmar senare. Jag tror Janne och Ida håller med.

Greg Minnaar – Åre

Förra sommaren fick vi celebert besök i Åre av den fyrfaldiga världsmästaren i downhill, sydafrikanen Greg Minnaar. Här ser vi honom i Åres hoppled Shimano (som enligt ryktet får sig en ordentligt facelift till nästa säsong).

Martin Söderström – Falun

Sveriges stilkonung #1, vasaloppsåkaren Martin Söderström. Vi plåtade detta i inomhushallen i Falun och egentligen är det en fotografs mardröm, kallt och mörkt. Men som tur är kan Martin hoppa högt nog att lysas upp av fönstren i den gamla industrilokalen.

Rasmus Blom och Janne Tjärnström – Åre

Jag brukar försöka komma upp åtminstone tre gånger varje säsong för att plåta toppen av Åreskutan och just denna gång fick jag sällskap av Janne och Rasmus. Båda två är kreativa själar och det var faktiskt de som sa att ”Den där vattenpölen skvätter jävligt coolt, det borde du plåta!” I sådana ögonblick vet jag att dom förmodligen har helt rätt. Och det hade dom.

Alexander Bäckvall – Åre

Alex är den person som jag plåtat längst med, i nästan 13 år nu (vilket är en stor del i ett 27-årigt liv som mitt). Numer är det Alex du ska tacka för den fina shapen i Järvsö Bergscykelpark, där han är ansvarig för allt bygge och underhåll. Här tar han luft på Janssons Boulevard på Förberget i Åre.

Rasmus Blom och Janne Tjärnström – Åre

Jag får alltid det där pirret i kroppen när ljuset är på väg att bli som bäst. Den här kvällen i somras var ingen skillnad, pirret kom, jag ropar i vanlig ordning som jag gör när jag blir glad. Sedan kunde vi konstatera att ”Japp, där satt den. Sommarens fetaste bild.”

Emrik Jansson

Tobias LiljerothEmrik Jansson och Abbe på stigjakt hemma i Åre.

Instagram

@emrikjanssonphotography


Se fler bilder av Emrik Jansson


Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Fundadores 2022-10-23

Kul med någon som vågar nischa sig så hårt, då blir det oftast bra.

Roosander 2022-10-18

Riktigt snygga bilder!

kentbrockman 2022-10-18

Så snyggt! Bra!

SocialGimp 2022-10-18

Irriterande (att jag själv inte kan ta lika fina bilder) bra!

JohanA 2022-10-18

ojoj Va vackert!