Vego?

Akoa

Aktiv medlem
Vego?
pLu skrev:
-------------------------------------------------------
> Harri undrade ju bara varför det var så viktigt
> att regga sig på ett cykelforum för att tala om
> att man är vegan.
>
> Ungefär som att regga sig på
> http://kolhydrater.ifokus.se/ för att tala om att
> man är fixie-cyklist.


Harri är alltså mot alla OT-trådar enligt din tolkning?
 

HaraldN

Aktiv medlem
Vego?
Även om jag själv är vegetarian (fast fuskar med fisk) sedan många år kan jag inte låta bli att tycka att den här är lite rolig...
 

Bilagor

  • 1110048-carnivore_support_group_super.jpg
    1110048-carnivore_support_group_super.jpg
    49.7 KB · Besök: 13

Aron

Moderator
Vego?
bruce skrev:
-------------------------------------------------------
> Jovisst, men jag tyckte inte det hjälpte att
> krydda, testade "bolognese" på quornfärs samt
> gjorde ngn gryta på quorngrytbitar men det blev
> ändå ganska wellpappigt. Jag får testa igen.

Det är antagligen fettet du saknar. Blandfärs på kött innehåller ju kring 20 % fett, Quorn å andra sidan innehåller bara någon procent. Det är inte konstigt att det smakar lite wellpapp i jämförelse.

Ett tips är som sagt att vara generös med olivoljan när man fräser ihop Quornen. Personligen föredrar jag att göra en egen blandfärs på quorn- och sojafärs. Quorn i sig smakar ju inte heller så mycket. Därför krävs det en del fond. Prova någon av de fina (grönsaks)pulverbuljonger som finns numera, till skillnad från buljongtärningar så innehåller de ingen aromat. Finns bland annat från Systrarna Voltaire och smakar fantastiskt.

För övrigt tycker jag att grytbitarna är den mest användbara quornprodukten. Fräser man dem hårt med olja, vitlök och lite örter så tillför den något till en maträtt, eller sallad. Quornfärsen smakar som sagt ganska torrt, då rör jag hellre ihop de grönsaker jag råkar ha liggande i kylen. Quornfilen i sitt intetsägande försök att likna en köttprodukt är ju bara sorglig. Dess enda existensberättigande är att ge den som är fast i kolhydratprodukt-kött-såstänkandet en smidig lösning när de får vegetariska gäster.
 

tarkovskij

Aktiv medlem
Vego?
Svamp är ju en fantastisk huvuddel i måltiden.

Portobello som hamburgare, biff eller filé.

Stora, chunkiga champinjoner som grytbitar eller lite mindre som färs, etc.

Kantareller för lyx.

+ alla fina färger och fantastiska smaker det ger.
 
Senast ändrad:

Mathias B

Aktiv medlem
Vego?
Stok skrev:
-------------------------------------------------------
> Apropå "do you eat fish?" på bingobrickan så
> har jag varit på en tillställning där det
> vegetariska alternativet var lax...


Jag jobbade som servitör på ett ställe som tänkte i samma banor. Det blev ganska pinsamt några gånger.
 

Stuvstaix

Ny medlem
Vego?
tarkovskij skrev:
-------------------------------------------------------
> Svamp är ju en fantastisk huvuddel i måltiden.

Ja, om man är helt stillasittande möjligtvis. Svamp innehåller i princip noll näring, i synnerhet inte odlad. Kantareller innehåller 3g kolhydrater & 2g protein samt inget fett per hundra gram råvara. När jag utbildades på FÖS så var inställningen att man i princip inte skulle engagera sig i svampplock om man inte stod mitt i beståndet eftersom det kostade mer än vad det gav. Med hänsyn till att det här är ett cykelforum skulle jag påstå att svamp är en fantastisk smaksättare, men en mindre lämplig huvuddel för någon som idrottar med regelbundenhet.

Och, ja, man kan googla upp entusiastforum som påstår att svamp är näringsrikt och innehåller "essentiella aminosyror".
 

tarkovskij

Aktiv medlem
Vego?
Det är ju inte direkt så att man ska äta BARA svamp. Precis som jag antar att man inte bara äter köttbit, blandfärs, eller kycklingfilé.


Stuvstaix skrev:
-------------------------------------------------------
> Ja, om man är helt stillasittande möjligtvis.
> Svamp innehåller i princip noll näring, i
> synnerhet inte odlad.
 

fredrikw

Aktiv medlem
Vego?
Om vi nu ska prata helvegetabiliska produkter, Quorn innehåller ju trots allt animalier i form av ägg, så är ju Tzay en riktigt bra produkt. Gott, smakrikt och enkelt att tillaga då det kommer marinerat och färdigt. Tofu är också en favorit här hemma, utmärkt smakbärare och numera finns det massor av sorter som är smaksatta och rökta som också dom går att använda rakt av som dom är. Olika typer av texturerad soja (sojagranulat) funkar också för att få den där köttiga konsistensen om man nu vill ha det.

Jag ser inga problem i att som vegan eller vegetarian vara ute efter en viss smak och textur i maten, finns ingen anledning att se detta som något som kött har ensamrätt på. Ju mer olika varianter desto bättre. För mig är det ett etiskt ställningstagande, jag kan fortfarande tycka att animalieliknande smaker är gott. Dock undviker jag att prata om att det skulle smaka exakt som någon animalieprodukt, dels för att det inte riktigt är relevant, samt dels för att det var minst 12 år sedan jag kunde göra jämförelsen :)
 

Snuten

Aktiv medlem
Vego?
Nicathu skrev:
-------------------------------------------------------
> Är inte vegetarian ett gammalt ord för dålig
> jägare;-)?


Du tänker kanske på ordet "asätare".




















He he
 

ambientzz

Aktiv medlem
Vego?
Alltid roligt med "nya" skämt.. Hur som haver så finns det inte så mycket argument mot att vara vegetarian. Dock så är det ganska kontraproduktivt att försöka omvända folk för kraftfullt. Om folk som äter kött bara skulle dra ner lite, dvs inte äta kött kanske varje dag, så vore det ingen nackdel. När jag själv åt kött hade jag också en negativ inställning till vegetarianer märkligt nog. Men efter att ha "öppnat ögonen" för hur jävla illa köttproduktionen är på alla sätt är det svårt att blunda. Bara tanken på hur djur behandlas för att framställa burgaren gör att den eventuella njutningen av smaken försvinner ganska omgående. Men visst är man inte intresserad av djurs välbefinnande så är det kanske inte så mycket att engagera sig i..
 

Akoa

Aktiv medlem
Vego?
ambientzz skrev:
-------------------------------------------------------
> Alltid roligt med "nya" skämt.. Hur som haver så
> finns det inte så mycket argument mot att vara
> vegetarian. Dock så är det ganska
> kontraproduktivt att försöka omvända folk för
> kraftfullt. Om folk som äter kött bara skulle
> dra ner lite, dvs inte äta kött kanske varje
> dag, så vore det ingen nackdel. När jag själv
> åt kött hade jag också en negativ inställning
> till vegetarianer märkligt nog. Men efter att ha
> "öppnat ögonen" för hur jävla illa
> köttproduktionen är på alla sätt är det
> svårt att blunda. Bara tanken på hur djur
> behandlas för att framställa burgaren gör att
> den eventuella njutningen av smaken försvinner
> ganska omgående. Men visst är man inte
> intresserad av djurs välbefinnande så är det
> kanske inte så mycket att engagera sig i..

Miljöargumentet mot att äta rött kött är fortfarande starkt. Köttproduktionen är ju en klart större miljöbov än bilåkning.
 

Kolhydrat

Ny medlem
Vego?
Här har det hänt saker minsann sedan cykelturen på ekerö idag. :-)

Det är lustigt att vissa känner sig så väldans provocerade när man säger att man är vegetarian. Precis samma fenomen inträffar om man är på en fest och väljer att dricka vatten istället för alkohol. "vadå, ska du inte dricka" "nä, jag kör bil (eller nåt annat socialt accepterat skäl)" "Men en öl kan du väl ta ändå" osv osv. Psykologin har säkert ett namn på fenomenet.

Slappna av, jag kommer inte sno falukorven från dig. ;-)
 

Ebichu

Ny medlem
Vego?
Det enda 'riktiga' argumentet FÖR att äta kött är väl att det finns ganska stora arealer som inte är lämpade för odling, men som går utmärkt att använda som betesmark? (Tänk berg.)

Själv hör jag för övrigt till de som inte ser det minsta problem med att äta kött i sig, men som tycker att modern djurdrift och slakt är vidrig.
 

Akoa

Aktiv medlem
Vego?
Ebichu skrev:
-------------------------------------------------------
> Det enda 'riktiga' argumentet FÖR att äta kött
> är väl att det finns ganska stora arealer som
> inte är lämpade för odling, men som går
> utmärkt att använda som betesmark? (Tänk
> berg.)


De flesta djur som används till köttproduktion går inte ute och betar på öppna marker utan utfodras med mat som vi människor skulle kunna äta istället
 

DT

Aktiv medlem
Vego?
Akoa skrev:
-------------------------------------------------------
> De flesta djur som används till köttproduktion
> går inte ute och betar på öppna marker utan
> utfodras med mat som vi människor skulle kunna
> äta istället

Men om vi äter deras mat så svälter ju djuren? :-(
 

Ebichu

Ny medlem
Vego?
Akoa skrev:
-------------------------------------------------------
> Ebichu skrev:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Det enda 'riktiga' argumentet FÖR att äta kött är väl att det finns ganska
> > stora arealer som inte är lämpade för odling, men som går utmärkt att använda
> > som betesmark? (Tänk berg.)
>
>
> De flesta djur som används till köttproduktion
> går inte ute och betar på öppna marker utan
> utfodras med mat som vi människor skulle kunna
> äta istället.


Absolut. Därav min invändning mot modern djurhållning.
 

theBrand

Aktiv medlem
Vego?
DT skrev:
-------------------------------------------------------
> Akoa skrev:
> --------------------------------------------------
> -----
> > De flesta djur som används till
> köttproduktion
> > går inte ute och betar på öppna marker utan
> > utfodras med mat som vi människor skulle kunna
> > äta istället
>
> Men om vi äter deras mat så svälter ju djuren?
> :-(
Det vore ju GRYMT! Bättre vi slår ihjäl de och äter upp de istället!
 

Fikasvettot

Ny medlem
Vego?
Jag tror en stor anledning till att det finns köttliknande vegprodukter är att de som äter dem skall kunna äta sin mat i fred utan att nån köttfanatiker (tex vid lunchbordet på jobbet) skall känna sig kränkt och börja predika om att veg*ner predikar.

Vet inte dumhuvudena att borrdsgrannen äter vegetariskt så blir de inte kränkta av att nån i närheten inte äter kött.
 

H.

Aktiv medlem
Vego?
Jag äter gladeligen vegetariskt ibland. Det jobbiga är ju att de flesta vegetarianer är mer låsta än religiösa fanatiker och väldigt oflexibla i sitt matintag. Jag tror att det, i kombination med en "bättre än du"-mentalitet är vad som retar upp folk.
 

theBrand

Aktiv medlem
Vego?
Fikasvettot skrev:
-------------------------------------------------------
> Jag tror en stor anledning till att det finns
> köttliknande vegprodukter är att de som äter
> dem skall kunna äta sin mat i fred utan att nån
> köttfanatiker (tex vid lunchbordet på jobbet)
> skall känna sig kränkt och börja predika om att
> veg*ner predikar.
>
> Vet inte dumhuvudena att borrdsgrannen äter
> vegetariskt så blir de inte kränkta av att nån
> i närheten inte äter kött.


Så sant, förr kunde jag välja att äta lunch tidigare eller senare än andra bara för att slippa ha veggodebatt till lunch den dagen också :/

Men nu för tiden bryr jag mig inte nämnvärt, brukar mest konstatera att jag äter inte kött eftersom jag inte behöver. Lite på samma sätt som jag inte drar ner byxorna och kissar framför folk, eftersom det finns toaletter.
 

Finnen

Aktiv medlem
Vego?
Akoa skrev:
-------------------------------------------------------
> Ebichu skrev:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Det enda 'riktiga' argumentet FÖR att äta
> kött
> > är väl att det finns ganska stora arealer som
> > inte är lämpade för odling, men som går
> > utmärkt att använda som betesmark? (Tänk
> > berg.)
>
>
> De flesta djur som används till köttproduktion
> går inte ute och betar på öppna marker utan
> utfodras med mat som vi människor skulle kunna
> äta istället

Visst är det så. Men det finns en del marker som i Sverige inte kan användas till odling. Svenska får är faktiskt ganska klimatneutralt, särskilt om man köper närproducerat.

P.S. Själv försöker jag i princip vara ovo-vegetarian (ifall någon bjuder äter jag kanske lite kött). Särskilt sen jag skippade mjölkprodukter (och gluten, men det är en annan fråga) mår jag mycket bättre. Bortsett från de etiska frågorna (jag tycker inte mjölk är det minsta mer etiskt än kött) så är vi inte gjorda för att dricka komjölk.
 

Snuten

Aktiv medlem
Vego?
H. skrev:
------------------------------------------------------
> Det
> jobbiga är ju att de flesta vegetarianer är mer
> låsta än religiösa fanatiker och väldigt
> oflexibla i sitt matintag. Jag tror att det, i
> kombination med en "bättre än du"-mentalitet är
> vad som retar upp folk.

Är det verkligen så nuförtiden?

Kanske beror på vilka kretsar man rör sig i och var i landet man är.

Tänk svårt vänstervridna akademikermedelklassungdomar som nyss flyttat från någon mindre ort till en garderob i en lägenhet på Möllan i Malmö. Ja där kan finnas en risk för det du beskriver. Men det handlar ofta om mognad och är nog inte unikt för veganer.
 

Stuvstaix

Ny medlem
Vego?
Akoa skrev:
-------------------------------------------------
> De flesta djur som används till köttproduktion
> går inte ute och betar på öppna marker utan
> utfodras med mat som vi människor skulle kunna
> äta istället

Mmmm ensilage. Smaken av vall och myrsyra möts och gör språng i munnen.

Det ska väl framhävas att produktionen av de baljväxer som till stor del ersätter kött inte är speciellt vettig ur ett sustainabilityperspektiv. Mycke fossila bränsle går åt för såväl gödning som markbearbetning.

Marit Paulsen har skrivit en del vettigt inom området.
 

Akoa

Aktiv medlem
Vego?
Stuvstaix skrev:
-------------------------------------------------------
> Akoa skrev:
> -------------------------------------------------
> > De flesta djur som används till
> köttproduktion
> > går inte ute och betar på öppna marker utan
> > utfodras med mat som vi människor skulle kunna
> > äta istället
>
> Mmmm ensilage. Smaken av vall och myrsyra möts
> och gör språng i munnen.
>
> Det ska väl framhävas att produktionen av de
> baljväxer som till stor del ersätter kött inte
> är speciellt vettig ur ett
> sustainabilityperspektiv. Mycke fossila bränsle
> går åt för såväl gödning som
> markbearbetning.
>
> Marit Paulsen har skrivit en del vettigt inom
> området.

Inom industriproduktion av kött används mycket soja vilket vi mycket väl kan äta. Visst är det så att produktionen av baljväxter sällan är ekologisk tyvärr men det gäller att hålla isär två saker. Att köttproduktion kräver ca: 10ggr mer energi än produktion av vegetabilier gör fortfarande att produktionen av rött kött inte är hållbart. Speciellt inte när de fattigaste i världen börjar få det bättre vilket oftast innebär att de börjar äta mer kött. Samtidigt som det sker så ökar även svenskarna sin köttkonsumtion vilket inte är hållbart vare sig miljömässigt såväl som hälsomässigt.
 

Akoa

Aktiv medlem
Vego?
Finnen skrev:
-------------------------------------------------------
> Akoa skrev:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Ebichu skrev:
> >
> --------------------------------------------------
>
> > -----
> > > Det enda 'riktiga' argumentet FÖR att äta
> > kött
> > > är väl att det finns ganska stora arealer
> som
> > > inte är lämpade för odling, men som går
> > > utmärkt att använda som betesmark? (Tänk
> > > berg.)
> >
> >
> > De flesta djur som används till
> köttproduktion
> > går inte ute och betar på öppna marker utan
> > utfodras med mat som vi människor skulle kunna
> > äta istället
>
> Visst är det så. Men det finns en del marker som
> i Sverige inte kan användas till odling. Svenska
> får är faktiskt ganska klimatneutralt, särskilt
> om man köper närproducerat.
>
> P.S. Själv försöker jag i princip vara
> ovo-vegetarian (ifall någon bjuder äter jag
> kanske lite kött). Särskilt sen jag skippade
> mjölkprodukter (och gluten, men det är en annan
> fråga) mår jag mycket bättre. Bortsett från de
> etiska frågorna (jag tycker inte mjölk är det
> minsta mer etiskt än kött) så är vi inte
> gjorda för att dricka komjölk.

Argumentet att vi inte är gjorda för att dricka komjölk är väldigt konstigt. Är vi gjorda för att cykla? :D
 

Rattnalle

Aktiv medlem
Vego?
Stuvstaix skrev:
-------------------------------------------------------
> Akoa skrev:
> -------------------------------------------------
> > De flesta djur som används till
> köttproduktion
> > går inte ute och betar på öppna marker utan
> > utfodras med mat som vi människor skulle kunna
> > äta istället
>
> Mmmm ensilage. Smaken av vall och myrsyra möts
> och gör språng i munnen.
>
> Det ska väl framhävas att produktionen av de
> baljväxer som till stor del ersätter kött inte
> är speciellt vettig ur ett
> sustainabilityperspektiv. Mycke fossila bränsle
> går åt för såväl gödning som
> markbearbetning.
>
> Marit Paulsen har skrivit en del vettigt inom
> området.

Dock används väl en klar majoritet av västvärldens (ink sydamerika) sojaproduktion som djurfoder där endast en tiondel i slutänden blir ätbar matvara så det argumentet håller inte riktigt heller. Om det nu är dåligt att odla soja, eller andra baljväxter, ska man väl inte förvanda 90% till gödsel på vägen till tallriken. Ja gödsel behövs på åkrarna men det blir gödsel av exempelvis ensilage också.


Jag ser mig själv som pragmatisk vegetarian men man är ju tvungen att kalla sig vegan för att göra sig förstådd för omvärlden. Är jag borta någonstans och inget annat finns att tillgå kan det slinka ner saker som innehåller både ägg och mjölk men några större mängder blir det aldrig. Jag ska ju leva i första hand så att jag kan fortsätta att tycka att djuruppfödning är osmakligt ;)

Jag äter även honung eftersom jag dels har svårt att se några etiska problem med biuppfödning (empati för insekter, nja där går nog gränsen) och dels för att stora delar av vår matproduktion är beroende av bin och det kan därför vara rätt obra att sluta med biodling.
 

Stuvstaix

Ny medlem
Vego?
Akoa skrev:
-------------------------------------------------------
> Stuvstaix skrev:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Akoa skrev:
> >
> ---------------------------------------------
> Inom industriproduktion av kött används mycket
> soja vilket vi mycket väl kan äta. Visst är det
> så att produktionen av baljväxter sällan är
> ekologisk tyvärr men det gäller att hålla isär
> två saker. Att köttproduktion kräver ca: 10ggr
> mer energi än produktion av vegetabilier gör
> fortfarande att produktionen av rött kött inte
> är hållbart. Speciellt inte när de fattigaste i
> världen börjar få det bättre vilket oftast
> innebär att de börjar äta mer kött. Samtidigt
> som det sker så ökar även svenskarna sin
> köttkonsumtion vilket inte är hållbart vare sig
> miljömässigt såväl som hälsomässigt.

Mmm, nu utgör ju sojaimporten 7% av fodret för nötkreaturen i Sverige. Och av nötproduktionen står mjölkkor och ungnöt från mjökproduktionen för 65% av råvaran. Så det är inte så enkelt.
 

ambientzz

Aktiv medlem
Vego?
Egentligen är det konstig att det inte är mer vegetarianer som hetsar köttätare. Trots allt är det ju så att man som vegetarian borde bli mer förbannad på folk som aktivt stöder djurplågeri(inte inom all uppfödning men av majoriteten). Jag har själv i större delen av livet faktiskt ätit kött men nu när jag vet hur det är plus alla rapporter om återkommande misär inom djurindustrin så är det jättesvårt att förstå hur man klara av att äta kött.

Får ni som gör det reflekterar ni aldrig över hur illa det är? När ni ser program/artiklar över dåliga förhållanden känner ni inget? Jag är genuint intresserad. De flesta(eller nästan alla) av mina vänner äter kött och vissa försöker dra ner på det medan andra skiter i det för att de inte orkar bry sig.

Inget hat nu utan bara allmän diskussion på en rimligt mogen nivå vore önskvärt:) Dock är det ju happy så man ska väl inte ha för höga förväntningar:)
 

Akoa

Aktiv medlem
Vego?
Stuvstaix skrev:
-------------------------------------------------------
> Akoa skrev:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Stuvstaix skrev:
> >
> --------------------------------------------------
>
> > -----
> > > Akoa skrev:
> > >
> > ---------------------------------------------
> > Inom industriproduktion av kött används
> mycket
> > soja vilket vi mycket väl kan äta. Visst är
> det
> > så att produktionen av baljväxter sällan är
> > ekologisk tyvärr men det gäller att hålla
> isär
> > två saker. Att köttproduktion kräver ca:
> 10ggr
> > mer energi än produktion av vegetabilier gör
> > fortfarande att produktionen av rött kött
> inte
> > är hållbart. Speciellt inte när de fattigaste
> i
> > världen börjar få det bättre vilket oftast
> > innebär att de börjar äta mer kött.
> Samtidigt
> > som det sker så ökar även svenskarna sin
> > köttkonsumtion vilket inte är hållbart vare
> sig
> > miljömässigt såväl som hälsomässigt.
>
> Mmm, nu utgör ju sojaimporten 7% av fodret för
> nötkreaturen i Sverige. Och av nötproduktionen
> står mjölkkor och ungnöt från
> mjökproduktionen för 65% av råvaran. Så det
> är inte så enkelt.

I Sverige ja men inte i övriga världen. Enligt lantmännens hemsida: "Soja är den mest använda proteinråvaran vid foderproduktion.". Om köttproduktionen går ner måste ju människor äta något annat än kött och då kommer ju jordbruksproduktionen att ändras från spannmål till mat. Oavsett om den produktionen är ekologisk eller ej så är det klart bättre för miljön redan i jämförelse med rött kött. Självklart borde den produktionen också bli ekologisk men att den inte alltid är det idag är ju inget argument till att inte äta mindre rött kött.
 

pLu

Aktiv medlem
Vego?
Akoa skrev:
-------------------------------------------------------
> Om köttproduktionen går ner måste ju människor äta något annat än kött och
> då kommer ju jordbruksproduktionen att ändras från spannmål till mat.

Vad heter vegosubkulturen som inte äter spannmål då?
 

staine

Aktiv medlem
Vego?
Akoa skrev:
-------------------------------------------------------
> pLu skrev:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Harri undrade ju bara varför det var så
> viktigt
> > att regga sig på ett cykelforum för att tala
> om
> > att man är vegan.
> >
> > Ungefär som att regga sig på
> > http://kolhydrater.ifokus.se/ för att tala om
> att
> > man är fixie-cyklist.
>
>
> Harri är alltså mot alla OT-trådar enligt din
> tolkning?



Määh, det var inte Harri, rätt ska vara rätt:



Re: Vego?
Postat av: Misärpendlaren (Dölj användarens inlägg)
Datum: igår 13:13

Kolhydrat skrev:
-------------------------------------------------------
> Hej på er!
>
> Är lite nyfiken på om det finns några
> vegetarianer eller veganer här på happy. Själv
> har jag gått över till 100% vegankost (alltså
> inga animaliska produkter öht) sedan ca 6
> månader tillbaka. Jag mår kanon och är i mitt
> livs form.


Reggade du dig på ett cykelforum för att fråga den saken?
 

Akoa

Aktiv medlem
Vego?
pLu skrev:
-------------------------------------------------------
> Akoa skrev:
> --------------------------------------------------
> -----
> > Om köttproduktionen går ner måste ju
> människor äta något annat än kött och
> > då kommer ju jordbruksproduktionen att ändras
> från spannmål till mat.
>
> Vad heter vegosubkulturen som inte äter spannmål
> då?


:) Spannmål är självklart mat (även om soja, potatis, grönsaker osv inte är spannmål). Vad jag menade var att produktionen ställs om från djurfoder till människomat.
 

silverman834

Ny medlem
Vego?
Stuvstaix skrev:
-------------------------------------------------------
> Mmm, nu utgör ju sojaimporten 7% av fodret för
> nötkreaturen i Sverige. Och av nötproduktionen
> står mjölkkor och ungnöt från
> mjökproduktionen för 65% av råvaran. Så det
> är inte så enkelt.

Vad äter industrigrisar? Det är väl hyffsat mycket soja i det normala icke ekologiska fodret?
 
Senast ändrad:

pLu

Aktiv medlem
Vego?
staine skrev:
-------------------------------------------------------
> Määh, det var inte Harri, rätt ska vara rätt

Mea culpa. Allt är Harris fel.
 

Stuvstaix

Ny medlem
Vego?
Kallefs skrev:
----------------------------------------------------------
> > Marit Paulsen har skrivit en del vettigt inom
> > området.
>
>
> *fniss*

Garva du, men efter att ha följt Marits veckobrev en längre tid så kan jag inte se någon på plats i Bryssel som på ett konstruktivt pragmatiskt sätt försöker finna en väg ut ur bidraghelvetet, skärpa djurhushållningen etc. Hon är också kritisk till kravmärkningshysterin vilken ibland medföratt reducerar produktiviteten i jordbruket så att större arealer måste odlas upp, hårdare mekanisk markbearbetning, vilket kräver mer fossilt bränsle + ANNAT. Hon kritiserar ett urbant rosaskimrande skansentänkande kring det som marknadsförs som ekologiskt.
 
Topp