Happyrides nybörjarguide till fjällcykling

Datum:
06 juli 2016 13:18

Allt fler inser tjusningen med att ta sig ut i naturen med hjälp av en mountainbike. Allt fler vill också prova på det fantastiska äventyret det är att med sin cykel ta sig in i fjällvärlden. Men om man inte inte är van att vistas i fjällen kan det behövas några tips på vägen för att upplevelsen ska bli så bra som möjligt.

Den som förväntar sig turtips och stigrekommendationer i den här artikeln blir nog tyvärr besvikna. Den svenska fjällkedjan är allt för lång och allt för fylld av stigar för att man ska kunna sammanfatta dem i en enda artikel. Här kommer du istället få en samling tips på saker som är värda att ha i bakhuvudet när du ger dig ut i fjällvärlden med din cykel. Nedanstående tips är främst tänkta för långa heldagar på fjället, vill du vara ute på flerdagarsturer går det så klart utmärkt. Vill du få inspiration kan jag rekommendera Peter Nylunds (Yeti) RR’s (till exempel den här). Men då börjar vi snacka om en annan typ av cykling och en annan typ av förberedelser.

Saker som överraskande mycket snö kan göra att en tur tar längre tid än man räknat med. Bengt LuthmanSaker som överraskande mycket snö kan göra att en tur tar längre tid än man räknat med.

Avstånd och tidsåtgång
Det är lätt att sitta hemma med kartan och planera turer på ungefär samma avstånd som du kör hemma och räkna med ungefär samma tidsåtgång. En sån taktik kan lätt leda till missöden och betydligt längre dagar än man räknat med. Svenska Akademiens Ordlista beskriver fjäll som “berg i de nordiska länderna som går över trädgränsen”. Det betyder att det är svårt att komma ifrån att din planerade tripp kommer att vara kuperad. Troligen mer kuperad än vad din vardagscykling är (så länge du inte bor till fjälls eller i dess direkta närhet). Att tugga höjdmeter är som många vet jobbigt, att göra det på stökiga stigar är än mer jobbigt och tar än mer tid. Men men den största anledningen till att det är svårt att bara titta på en karta och rita ut en tur är att det är väldigt svårt att veta hur stigen faktiskt ser ut. Att ha säkerhetsmarginaler är något som är än viktigare när man cyklar till fjälls än hemma i skogen. Var därför generös med tid och lite snål med avstånden om du planerar en tur i, för dig, nya områden.

Även om kartan säger att det finns en led är det inte säkert att den är cyklingsbar. Bengt LuthmanÄven om kartan säger att det finns en led är det inte säkert att den är cyklingsbar.

Navigera på nätet
Fysiska kartor i all ära, men i i dagens högteknologiska samhälle har vi fantastiska möjligheter att rekognosera miljöer innan vi tar oss ut. Både lantmäteriet och Google har bra högupplösta satellitbilder över fjällkedjan som är ett utmärkt hjälpmedel för planering av en fjälltur. Jag använder själv ofta båda dessa tjänster för att se hur stigen faktiskt ser ut. Här kan du avslöja saker som blockfält, stora vad, dåligt upptrampade stigar och så vidare. Satellitbilder har hjälpt mig från att behöva släpa cykeln genom långa passager med blockterräng där inte ens MacAskill skulle ha roligt. Något som är markerat som en led på fjället är nödvändigtvis inte alltid en tydligt upptrampad stig, något som också går att se på en bra satellitbild.

Att spana av terrängen innan ersätter inte behovet av karta, kompass eller gps. Men det gör planeringen enklare. På Happy finns också mycket erfarenhet och framför allt en stor geografisk spridning av människor så om du planerar en tur i ett, för dig, nytt område finns det ofta någon som kan komma med tips om just det specifika området. Sådan förstahandsinformation är väldigt värdefull.

Även om du rekat i förväg och pratat med folk kan det vara bra att vara isntälld på att det kan bli en del gående. Beroende på vattenstånd och hur vintern har varit kan det även bli allt från lårdjupa vad till att halka fram över snöfält. Men det är häri tjusningen med fjällcyklingen ligger, det blir lite mer av ett äventyr.

De går att njuta av fjällen på de flesta cyklar. Här rullar en Specialized Camber ner från Låktatjåkka i Björkliden. Bengt LuthmanDe går att njuta av fjällen på de flesta cyklar. Här rullar en Specialized Camber ner från Låktatjåkka i Björkliden.

Fungerar min cykel?
För att ta sig fram på fjället krävs en fungerande cykel. Det är väl det enklaste svaret. I Happys RR-arkiv finns bevis för att det går att ta sig runt Jämtlandstriangeln med en gammal herrcykel, så kraven behöver inte vara så höga. Men du bör ha en cykel som är i bra skick, att bli stående ett par mil ut på fjället pga haveri är inte någon höjdare. Det är i regel precis lika långt till närmsta bilväg som den sträcka du har lagt bakom dig.

Cykelpreferenser är lika personligt som valet mellan boxer eller y-front, så det är svårt att rekommendera. Men valfri stigcykel fungerar alldeles oftast alldeles utmärkt. Själv föredrar jag heldämpade cyklar för att de ger en högre komfort för långa dagar i sadeln.

Vad bör jag packa ner i ryggsäcken?
För att slippa bli strandad långt från bil och bebyggelse är det en bra idé att ha med sig punkakit, en näve kattstrypare och lite smått och gott: växelvajer, växelöra, bromsbelägg osv. Vissa slänger med hela bakväxlar för att vara på den säkra sidan. Generellt ska du kunna fixa ihop din hoj så att du kan ta dig tillbaka efter de vanligaste haverierna.

Förutom lagningsutrustning bör du ha med dig mer mat än du tror dig behöva. Det finns många olika anledningar till att turen kan bli längre än du tror, felplanering, dåligt väder, haverier, skador osv. Extra mat kan vara det som skiljer mellan bra beslut och dåliga beslut när blodsockret börjar droppa. Snickers, nötmix, energibarer vad du själv gillar och står dig på. Under långa dagar är det en god idé att ha med något stadigare att äta också.

En ryggsäck för fjällcyklingen rymmer det mesta man kan tänkas behöva under en lång dag på fjället. Bengt LuthmanEn ryggsäck för fjällcyklingen rymmer det mesta man kan tänkas behöva under en lång dag på fjället.


Vädret kan som sagt slå om snabbt till fjälls, temperaturskillnaderna mellan toppar och dalar kan också vara stora. Jag har många gånger tackat mig själv för att ha packat ner en vindtät jacka när man utsätts för vädrets makter. Bra förstärkningskläder är således viktigt att ha i packningen. Om du gillar att åka i lycrastass skulle jag rekommendera att ha med ett par långa, vindtäta tights och en vindtät jacka. För baggypubliken ser packlistan ungefär likadan ut, ett lätt regnställ, ett torrt underställ och ett lätt mellanlager kan också vara en bra idé.

Personligen gillar jag inte att cykla med för stor ryggsäck, någonstans runt 25-30 liter tycker jag fungerar ganska bra. Blir det för tungt rör man sig klumpigare och långsammare vilket gör att cyklingen blir lidande. Och det är ju ändå för cyklingens skull man är där.

Ett första-hjälpen-kit är givetvis en självklarhet i väskan under fjällturen.

Anpassa dig efter förhållandena
Alla rekommendationer och tips du fått i den här texten kan och bör så klart anpassas efter just din tur. Det finns platser där du enkelt kommer upp på fjället och kan få en kort, lätt och fin tur. Då kanske du inte behöver både hängslen och livrem. Använd ditt sunda förnuft. Ska ni vara ute länge – ta med lite extra. Ska du bara vara ute en timme och cykla i terräng där många andra vistas och som inte erbjuder några större tekniska svårigheter, ja då kan du packa lite lättare.

Fjällvett
När många cyklar hemmaomkring, nära bebyggelse,  slarvar de ofta med att berätta för någon vart man ska, vid gruppcyklingar är det kanske inte lika viktigt då risken för att alla ramlar och bryter sönder sig är rätt liten. Men ger du dig ut långt på fjället, även om det är i grupp, är det alltid en bra idé att berätta för någon om sin planerade rutt, hur lång tid du tror att det ska ta och när de rimligen borde börja bli oroliga. Detta berättas med fördel för någon som bryr sig, och inte för någon på parkeringen fem minuter innan du ger dig av.  

Spänger är till för att användas. Se det som en utmaning. Bengt LuthmanSpänger är till för att användas. Se det som en utmaning.

Spänger är något som finns i större delen av fjällvärlden. De är till för att användas. Kan du inte cykla på spången, kliv av och led cykeln istället. Det finns ingen anledning att trampa sig fram bredvid, framför allt inte om spången går över myrmark. Tillräckligt många tycker att cyklar inte riktigt hör hemma på fjället och det är onödigt att hälla vatten på deras kvarn genom att bidra med onödigt slitage och fula märken(de som går har ofta inte några tekniska svårigheter med att hålla sig på spången och markslitage från fötter är därför en ickefråga på spänger).

Att cykla på fjället är ett äventyr. Det är också väldigt vackert. Bengt LuthmanAtt cykla på fjället är ett äventyr. Det är också väldigt vackert.

Som vanligt gäller det så klart att vara trevlig mot folk du möter på stigen, men det borde jag väl inte behöva skriva. Så passa på att lämna Stravakontot hemma och njut av upplevelsen.

Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

jorkar 2016-08-03

Bra tips! Nu uppsatta på min önskelista inför nästa fjällcykling.

Luthman Photography 2016-08-03

Dojor som funkar att gå med är en stor fördel när man ska cykla i fjällen. XC-pjuck med styv sula kan göra saker rätt jobbiga. Det är inte nödvändigt att köra plattisar för den sakens skull, t.ex. Mavics Alpine XL fungerar utmärkt att gå med....

Totteman 2016-08-03

Har cyklat i Jämtlandsfjällen, för ett gäng år sedan. Med en teknik som var sådär var det jobbigt. Typ apjobbigt. Vågar man lite mer blir det mer cykling. Det är cyklingsbart i alla fall, även om det såklart inte funkar på vissa ställen....

jorkar 2016-08-02

Våra sydligaste fjäll kring Transtrand och Sälen testade vi på här om dagen. Vilken underbar upplevelse det var. Lederna i detta område är mycket väl utmärkta och man klarar sig på en enkel karta då det egentligen inte finns någon anledning att lämna...

mikipedia_ 2016-07-30

Det finns en färsk RR från Grövelsjön, de är Hagdahl som är författare.

Gushem 2016-07-29

Intressant läsning. Har fått för mig att prova på fjällcykling men tänkte höra om det finns fina leder på kalfjäll mer söderut än jämnland? Vilka leder är bäst i sälen-området?

Naugas 2016-07-28

Fick just reda på att två vänner i dagarna cyklat Abisko-Nikka. :D Tror de precis kommit hem. Har inte hunnit prata med dem, men läste det här på FB: "Går det att cykla från Abisko till Nikka... Typ nää! Men man tar sig fram!" edit: De uppskattade a...

Luthman Photography 2016-07-27

Om man räknar Ånnfjället som "området" så tror jag att det kan vara en riktigt fin topptur. Gillar man mer platt-trampa är det fint att köra mot ljungris till ljungans vindskydd och sen upp i hulke och tillbaka.

H. 2016-07-26

(Upp och) nerför sydsidan av stortuvan är fint. Från Helags mot fältjägarstugan ska väl enligt ryktet också vara bra.

Cannondale jekyl 1000 2016-07-26

Då kanske vi har möts. Har kört några vändor till Helags nu. Man blir nog aldrig less på den leden. Har du några fler turtips i området?