Vallåsen bygger ny grön flowled från topp till botten

Datum:
26 april 2022 10:42

Sveriges sydligaste liftservade bike park Vallåsen bygger en ny grön flowled från topp till botten.
– Detta är en stor satsning och leden blir cirka 2,5 km lång och invigs i sin helhet den 1 juli, säger platschef Jesper Malmquist. 

Det ökade intresset för downhill på Hallandsås och närmare bestämt Vallåsen bike park de senaste säsongerna tycks hålla i sig. Den liftservade svenska cykelsäsongen i söder sparkade igång redan under påskhelgen och antalet gäster under premiärhelgen var det näst högsta någonsin.

Att vi bor i ett avlångt land blir märkbart just om man kikar på öppningsdatum för bike parks: Vallåsen snurrade alltså igång liften under påskhelgen. Isabergs stignätverk öppnade för cykling redan 1 april och sittliften börjar snurra 30 april. Orter längre norrut som Åre, Trysil mfl väntar till juni med att öppna.

Vallåsen Bike ParkNy grön led på Vallåsen, snälla och sköna berms ingår givetvis.

Vad är nytt på Vallåsen?

Det stora är den nya gröna maskingrävda flow leden från topp till botten. Denna nya gröna led, som inte fått något namn än, kommer att öppnas i sin fulla längd den 1 juli. Men redan i helgen kom ett smakprov:
– Nu i helgen öppnade vi det första partiet ca 600 meter av den nya leden som sedan ansluter till V-Line. Leden har flowiga segment med lättkörda berms och rollers där man kan öva kurvtagning och att pumpa fart, berättar sportchef Magnus Wigrup.

Vallåsen Bike ParkSportchef Magnus Wigrup Vallåsen Bike Park.

Vad är det för miljö som leder ligger i?
– Leden slingrar sig genom tät lärkskog, granskog och lövskog, ut i det öppna, över mossar och bäckar. De är en fin naturupplevelse, fortsätter Magnus Wigrup.

Vallåsen Bike ParkÖvre delen på nya leden som nu är i bruk.

Vallåsen bike park är ett mecka för dowhhill-åkare i södra Sverige och många danska besökare har också hittat Hallandsås. Likt många andra bike parks satsade man initialt på lite svårare leder. Nu kompletterar Vallåsen sitt utbud för att rikta sig mer till nyfrälsta cyklister:
– Den nya gröna leden kommer att bli den perfekta nybörjarleden och funkar fint att cykla på med både odämpade och fulldämpade cyklar. I och med detta tillskot på Vallåsen får vi en jämnare och mer naturlig progression från den lättaste leden till den svåraste där man kan avancera små steg i taget, säger Magnus Wigrup.

Anders Wingqvist/HappyrideVallåsen har flera byggda små drops, och ännu fler kickar kommer 2022.

Vad mer är nytt på Vallåsen?

För garvade fullface-cyklister kan en ny grön flowled låta trist och ointressant, många ser säkerligen berms överfulla med osköna brakebumps framför sig. Lykligtvis händer det mer saker i bike parken. Här är övriga nyheter som man har gjort eller kommer att göra under våren och sommaren:

V-Line: De två tabletop-hoppen i pisten har blivit rejält lyfta och omshapade. V-Line kommer efter att den nya gröna leden öppnas att omgraderas till blå och uppgraderas med flera nya features så att den blir mer lekfull och spännande. Det kommer att bli en utmärkt led att öva hoppteknik och kurvtagning i.

Maggan: Den övre av de två broarna i Maggan har blivit utbytt. Droppet i slutet av Maggan har fått en ny landning. Vi kommer att bygga en B-linje med ett drop ut från den nya bron i Maggan.

Anders Wingqvist/HappyrideVallåsen är poppis bland cyklister i södra Sverige, ett downhillberg som enligt de flesta inbitna är mer utmanande än Isaberg.

Old: Vid avstiget från ankarliften har Old fått ett nytt hopp, en kick med landning i stenhällen.

Lilla Kycklingen: Vallåsens första ”road gap” hittar du i Lilla kycklingen efter Dammdroppet i höjd med ankarliftens avstig.

Magnus och Jesper är redo för ännu en säsong på Vallåsen och Jesper får slutordet:
– Ja, utöver ovan nämnda nyheter från Magnus så vill jag addera att vi har shapat till mindre kickar lite här och var i parken så att den som är observant och är sugen har chans att få mycket luft under hjulen denna säsong.

Fler aktualiteter från Åre bike park, Isaberg och Trysil med flera läser du under taggen bike park nyheter 2022.

Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

papa 2022-04-28

Så roligt, ser fram emot att få testa

freddes 2022-04-28

Tabletopsen i V-line blev skitbra, kommer den gröna utan namn gå in på spåret upp (enduron)? Man cyklar ju lite på grusvägen som går precis intill för att sedan cykla i skogen där spåret går.

Fundadores 2022-04-26

Vallåsen ska bli premiär mig i sommar. Ska bli kul!

pontakoj 2022-04-26

Det som saknar är nu bara en snabbare lift :)