Hehe Håkan, jag sitter här med tidningen framför mig. Jag ville bara kolla vad "experterna" här på Happy
hade för åsikter :-)
Snabb sammanfattning av testet:
Testet var utformat som ett blindtest av åtta olika ramar.
Tre aluminiumramar, två i kolfiber, två i stål och en i titan. Alla ramar av senaste modell förutom en av stålramarna som var en 18 år gammal Bianchi.
Samtliga ramar var maskerade till oigänkännlighet och barlastade för att väga lika mycket.
Det satt exakt samma komponenter som styre, styrtapp, sadel, sadelstolpe, växlar, bromsar, däck och hjul på samtliga cyklar. Alla ramar var i stort sett i samma storlek.
Testet utfördes av 25 st personer med varierad cykelbakgrund. Ålder mellan 32-64 år, längd mellan 1,72-1,87m, vikt mellan 66-96kg och årscykeldistans mellan 150-1200 mil.
Testet utfördes på Sicilien och pågick under 14 dagar. I första momentet fick varje person cykla en runda per dag mellan 8-16 mil på varje modell. Moment två bestod av direkt jämförande av alla åtta cyklarna på en kortare bana där cyklarna byttes efter varje varv.
Hur utföll då resultatet av denna test?
Trots många olika cyklisttyper så kunde ingen av deltagarna med säkerhet tala om vilken ramtyp de cyklade på. Inte ens den gamla stålramen gick att känna igen . Den superstyva karbonramen från Canyon kändes på intet sätt mer obekväm en de "sladdriga" stålramarna.
Komfortbetygen var väl samlade. Det skilde ett halvt betygspoäng på komfortkänslan i styret och mindre än en poäng på komfortkänslan i sadeln. Betygsskala 1-5. Den ram som erhöll högst komfortbetyg var av "oversized" aluminium.
En av förklaringarna till att det inte skiljer i komfort mellan olika rammaterial är ramdesignen. I en traditionell diamantformad ram finns det väldigt lite vertikalt flex. Det är just det vertikala flexet som påverkar komforten. Skillnaden i vertikalt flex mellan olika rammaterial är så liten att det inte går att känna, vilket detta test visade.
Det som bestämmer komforten är istället komponenterna som är monterade på ramen. Styre, styrtapp, sadel,
sadelstolpe, däck och däcktryck är delar som inverkar påtagligt på komforten.
En stor skillnad i komfort märktes bland sadelstolparna. En lång, tunn stolpe gav märkbart bättre komfort än en kort och tjock.
Däremot så uppmättes stor skillnad i sidostyvhet mellan de olika ramarna. Denna styvhet har dock inget med komfort att göra, utan påverkar enbart cykelns uppträdande. En styv cykel ger bättre respons vid trampning, stabilare uppträdande samt större "säkerhetsmarginaler" vid höga hastigheter och svåra situationer.
En cykel kan alltså vara styv som ett spett men ändå vara mycket bekväm.
Så, då är det fritt fram för den som vill att kritisera och göra sig lustig över tyska tester :-)
/Anders