På nästan alla dina pass är Z3 där du spenderar mest tid. Jag förmodar att du "bara cyklar" och så blir zonerna vad de blir?
Om man kör strukturerad träning bestämmer man på förhand vilka zoner man ska ligga i. Z3-pass kör man (om man nu kör dem) i regel "för sig självt" snarare än som del i ett intervallpass, vilket innebär att ett sådant pass kör man från början till slut i samma zon. Till skillnad från hur du gjort nu skulle du behöva ta i mycket mer i nedförsbackarna och ta i mycket mindre i uppförsbackarna. Det är extremt lätt att missbedöma sin ansträngning när vägens lutning ändras. Ofta kallas dessa pass "mellanmjölkspass", eftersom de är för lätta för att trigga någon direkt fysisk förbättring, men tillräckligt tunga för att över tid bygga upp en trötthet som gör att man inte orkar ta ut sig på de "riktiga" intervallerna.
En vanligare typ av träning är sk polariserad träning. Där kör man Z1-2 som grund, med intervaller i olika längd i Z4-5. Z3 är no-go-zone, typ. Tanken där är att man bygger en tålighet genom att ha stor volym i Z1-2, och pushar sin fysiska förmåga genom att ta ut sig maximalt och därmed trigga kroppen att bli starkare genom kvalitetstid i Z4-5. I Z4-5 orkar man bara vara en begränsad tid, dvs man kör över sin förmåga, vilket leder till att kroppen anpassar sig till den ökade ansträngningen över tid.
I ovanstående upplägg kör man ett typiskt pass på 4x4, 4x8, 2x15 eller lite vad som helst, där första siffran anger antalet intervaller och andra siffran längden på intervallerna. Total intervalltid på ett pass brukar kunna vara mellan 16-30 minuter typ - kortare total intervalltid om man kör korta men hårda intervaller, längre tid om man kör längre men lite lättare. Samtliga intervaller, oavsett om de är 4 eller 20 minuter långa, körs så att man efter sin totala intervalltid i ett pass är rejält trött. De kortare intervallerna på 4 minuter körs riktigt riktigt hårt, medan de längre på 20 minuter och uppåt körs på eller strax över sin "tröskelpuls".
Om man ska köra intervallpass är det lämpligt att först värma upp, därefter köra sina intervaller. Mellan intervallerna vilar man genom att hålla en väldigt lätt ansträngning. Längden på vilan är inte jättenoga, men man bör hinna vila upp sig utan att man börjar bli kall eller tappa fokus. Typ 4 minuter kan vara lämpligt att börja med, men ibland kan man behöva anpassa vilan till terrängen så att man inte kommer till ett rödljus mitt i intervallen eller gör en intervall i en lång utförsbacke. Man vill därtill hålla intervallerna tidigt i passet så man är pigg och fräsch. Ska man lägga till distans gör man oftast det efter intervallerna.
För att översätta detta till en av dina rundor så får du fundera ut var under rundan det är lämpligt att lägga in säg 4 stycken 4-minuters rejäla tempoökningar på ett trafiksäkert och i övrigt lämpligt sätt. Exempelvis kör man intervallerna i uppförsbacke. Värt att tänka på är att det är väldigt svårt att bibehålla en hög effekt i nedförsbacke, så i sådana är det direkt olämpligt att köra intervaller.
Som jag förstår det kör du med en pulsklocka. Har du inte separat pulsband på dig är det bra att veta om att klockorna är sopdåliga på att mäta puls, så intervallpassen är svåra att mäta på ett vettigt sätt med enbart klocka. I övrigt använder man lap-knappen för att hålla koll på sina intervaller, dvs man "lappar", kör sin intervall, "lappar" igen osv. Det finns här en massa mer eller mindre avancerade verktyg för att göra detta mer effektivt, men att bara på frihand köra med lap-knappen funkar helt okej.
Vill du prova på ovanstående kan du tänka på att du antingen ska ta i som satan, eller knappt alls. Dina staplar kommer då se i princip helt inverterade mot hur de ser ut idag, med stor mängd Z1-2 och Z4-5 men nästan ingen i Z3. Det är jobbigt att spendera tid under jämn belastning i Z4-5 och det är där man behöver pannben. Ofta kan begränsningen sitta lika mycket i huvudet som i benen eller lungorna. Över tid flyttas begränsningen runt mellan dessa delar.
Man ska också komma ihåg att ansträngningen i en given intervall "alltid" ska vara lika jäkla jobbig, och oavsett hur vältränad man än blir är det fortfarande lika jobbigt. It never gets easier, you just go faster, som det så fint heter.