Justera framväxel – HappyMTB:s Mekskola

Datum:
14 november 2013 22:15

HappyMTB och Specialized Concept Store Stockholm har tillsammans tagit fram en serie instruktionsfilmer för att hjälpa framförallt dig som känner dig ganska ny på att skruva cykel. I HappyMTB:s mekskola #5 justerar vi framväxeln.

Följ videon så får du se hur det går till. Som stöd finns även en guide i punktform nedan.

 

Verktyg du behöver:

  • insexnyckel 5 mm
  • Stjärnskruvmejsel PH#2

Så här justerar du framväxel

1. I utgångsläget ska kedjan ligga på den minsta klingan fram och och det största drevet bak.

2. Börja med att justera framväxelns inre ändläge, med hjälp av justerskruven på växelns ovansida. Vanligen är denna märkt ’L’. Kedjan ska precis gå fri från växelkorgen men inte mer än så. Avståndet ska vara maximalt en millimeter.

3. Rotera vevpartiet och växla upp med framväxelreglaget. Kedjan ska då växla över till nästa klinga. Om detta inte sker ska vajern spännas. Justeringen görs med hjälp av justerskruven på växelreglaget.

4. Rotera vevpartiet med kedjan på mellersta klingan. Växla med bakväxelreglaget så att kedjan ligger på största drevet bak. Lyssna så att kedjan inte går emot framväxeln. Om så är fallet ska vajern justeras till dess att kedjan går fri från framväxelns båda plattor.

6. Gör om samma procedur men med kedjan på minsta drevet bak.

6. Rotera vevpartiet och växla till den största klingan fram och det minsta drevet bak.

7. Lyssna så att kedjan inte går emot framväxeln. Om så är fallet ska vajern justeras till dess att kedjan går fri.

8. Kontrollera det yttre ändläget på framväxeln. Framväxeln ska gå fri från kedjan men inte så långt att det finns risk att kedjan faller av klingan. Kontrollera att kedjan utan svårighet kan växlas upp till den största klingan.

Klart!

Om kedjan skrapar emot framväxeln när kedjan ligger på minsta klingan fram och minsta drevet bak, alternativt största klingan fram och största drevet bak, är detta helt i sin ordning. Detta är kombinationer som aldrig ska användas.


Ta del av Happyrides nyhetsbrev med spännande nyheter!

Nyhetsbrevet kan du när som helst avsluta.

Senaste kommentarer

Kaffekask 2013-11-21

oxr skrev: ------------------------------------------------------- > Då skulle jag kika lite på vinkeln. Vinkla in > den en aning i bakkant och se om det blir bättre. > När du ändå är igång så kontrollera höjden. > Det ska vara ca 3 mm mellan korgen ...

oxr 2013-11-21

Då skulle jag kika lite på vinkeln. Vinkla in den en aning i bakkant och se om det blir bättre. När du ändå är igång så kontrollera höjden. Det ska vara ca 3 mm mellan korgen och spetsen på storklingans drev, när korgen passerar över. Alltså precis s...

Kaffekask 2013-11-21

Vad ska man justera om framväxeln (3-delad) fungerar ok på mellanstora och stora klingan men inte riktigt vill växla ner till lilla klingan? När man väl fått ner den på lilla så fungerar den bra och går fint att växla upp men det är just från mellan ...

Repaterion 2013-11-18

Det var inte värre än bak med andra ord, försökte mig på det att läsa det där i Shimano pappret till mina växlar och fatta nada..

cerro 2013-11-16

Åke skrev: ------------------------------------------------------- > Tycker höjden och vridningen är det som är > svårast att få till bra på framväxeln. Det > gås inte igenom i artikeln, har aldrig ägt en > cykel med fast fäste men det borde ju > u...

Åke 2013-11-15

Tycker höjden och vridningen är det som är svårast att få till bra på framväxeln. Det gås inte igenom i artikeln, har aldrig ägt en cykel med fast fäste men det borde ju underlätta. - Åke

Fliken 2013-11-15

Tack för bra initiativ och genomförande av dessa filmer. Go happy!

Mathias B 2013-11-15

Härligt, nu ska jag ta mig tid att få till den där förbannade framväxeln som inte gjort något annat än att strula sedan jag drattade omkull för ett tag sedan.

oxr 2013-11-15

Beklagar förvirringen om stort och litet och ytterst och innerst. Fixat.