Lufta bromsar – HappyMTB:s Mekskola

Datum:
09 februari 2014 21:30

HappyMTB och Specialized Concept Store Stockholm har tillsammans tagit fram en serie instruktionsfilmer för att ge en hjälpande hand i verkstaden. I HappyMTB:s mekskola #9 luftar vi bromsar på cykeln.

I den här videon får du en genomgång hur man luftar bromsar. Proceduren gäller specifikt för Avid-bromsar, men andra märken luftas på liknande sätt.

 

verktyg

Verktyg för att lufta Avid-bromsar:

  • Rengöringsspray
  • Luftningsblock
  • T25 och T10 Torx
  • 2,5 mm insex
  • SRAM luftningskit
  • gummiband eller spännband
  • bromsvätska
  • trasa
  • handskar

spruta

Så luftar du bromsar på cykeln

1. Fyll sprutorna med bromsvätska. Fyll den ena till tre fjärdedelar, och den andra till en fjärdedel. Se till att arbeta ur all luft ur sprutorna.

belgg

2. Montera av hjulen och ta bort bromsklossarna från bromsoken. Om det kommer bromsvätska på beläggen är det stor risk för att de förstörs. Bromsklossarna lossas genom att ta loss ett låsclip, och därefter lossa skruven som håller fast beläggen med hjälp av en 2,5 mm insexnyckel. Torka rent bromsoket för att undvika att smuts kommer in i systemet.

3. Montera luftningsblocket mellan bromskolvarna.

nippel

4. Lossa skruven till bromsokets luftningsnippel och anslut den spruta som är fylld till tre fjärdedelar.

5. Lossa skruven till bromshandtagets luftningsnippel och anslut den spruta som är fylld till en fjärdedel. Om handtaget har en justerskruv för beläggens läge mot bromsskivan ska denna skruv vara helt inskruvad innan sprutan ansluts.

handtag

6. Tryck in handtaget och fixera det mot styret med till exempel ett gummiband eller ett spännband.

luft

7. Börja med att lufta bromsoket. Öppna sprutans låsning och låt alla luftbubblor stiga upp i sprutan. Tryck bromsvätskan fram och tillbaka för att få luftbubblorna i rörelse. När inga fler luftbubblor kommer är luftningen av oket klar.

8. Lossa gummibandet från bromshandtaget, men fortsätt att hålla handtaget intryckt.

9. Släpp sakta ut bromshandtaget samtidigt som du trycker in bromsvätska med sprutan vid oket.

10. Öppna sprutan vid bromshandtaget så att luftbubblorna kan stiga upp i sprutan.

11. Tryck tillbaka bromsvätskan från den övre sprutan in i bromssystemet. Var försiktig så att inte luft trycks in i systemet.

12. Tryck fram och tillbaka till dess att inga luftbubblor finns i bromssystemet.

13. Lossa den nedre sprutan från luftningsnippeln och skruva tillbaka skruven som fungerar som lock.

luft2

14. Lufta bromshandtaget på samma sätt om bromsoket, se punkt 7. Tryck på bromshandtaget för att få luftbubblorna i rörelse.

15. Lossa sprutan och skruva tillbaka skruven på luftningsnippeln.

16. Gör rent bromssystemet från eventuell bromsvätska som läckt.

Klart!

Bromsvätska av typ DOT 4 eller DOT 5.1 är aggresiv både mot huden och annat runtomkring. Var därför försiktig vid hanteringen. Använd gärna skyddshandskar, och skydda golvet.


Cykling i inboxen

Missa inte det senaste från Happyride, signa upp dig på vårt nyhetsbrev.

Nyhetsbrevet kommer max en gång i veckan.

Senaste kommentarer

Christer D 2014-02-22

Jag bytte alla O-ringar, packningar och packboxar i min dämpare. Har en DualAir, tror jag den heter. Även oljorna så klart. Det blev en helt annan cykel. Otroligt mycket bättre känsla och markkontakt.

Perpendicular 2014-02-19

Tack för riktigt bra filmer. Guld för en newbie. Tyken kommentar: "Dot-flaskan"? "Har det inte skrivits tusen ggr i forumet att Dot 4 är en vätska"? DOT är varken en olja, en vätska eller något i en flaska. DOT är USDepartment Of Transportation som ...

happymtb.fr 2014-02-15

Jag kom på idag att mitt Avid luftningskit inte passar mina Formula bromsar... Så om nån vill låna eller har ett kit över, skicka gärna ett PM. Tack!

theBrand 2014-02-13

marran skrev: ------------------------------------------------------- > theBrand: Jag som inte är monstruöst road av att > lufta bromsar. Hur menar du nu? :O Nej, jag menade mest att det kanske inte var ett jätteproblem att man inte bytte den lilla...

42Hz 2014-02-13

Ploppar ut bromscylindrarna? Inte för att jag ser varför man skulle behöva byta precis all bromsvätska?

theBrand 2014-02-13

jomper skrev: ------------------------------------------------------- > Att bara byta en del av vätskan känns rätt > korkat, börjar man lufta har man ju liksom gjort > 90% av jobbet. > > När jag bytt bromsvätska på bromsar som gått > hårt så har vät...

Brando 2014-02-13

Själv byter bromsvätskan helt 1-2 ggr. om året för bromsverkan försvann 1 gång mitt i skogen litar inte riktigt på Aviden :)

jomper 2014-02-13

Att bara byta en del av vätskan känns rätt korkat, börjar man lufta har man ju liksom gjort 90% av jobbet. När jag bytt bromsvätska på bromsar som gått hårt så har vätskan varit väldigt smutsig nära bromsen för att sedan bli allt mer klar upp mot ha...

marran 2014-02-13

42Hz: Skitbra ide, att jag inte tänkt på det. Är man riktigt vass låter man även hjulen sitta kvar så bromsskivorna blir helt fubar, då får man köpa nya såna också och allt är fräscht. theBrand: Jag som inte är monstruöst road av att lufta bromsar s...

theBrand 2014-02-13

42Hz skrev: ------------------------------------------------------- > MAn kan göra som jag gjorde, glömmer att sätta > något som hindrar bromskolven från att ploppa ut > när man pressar i ny bromsvätska! Tömde nog > bromsoket. :) :D Dagens mektips!...